Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са задачите пред бъдещата Асоциация на българските общности по света

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Да се създаде Асоциация на българските общности по света, предложи тази седмица вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференцията за отчет по повод годишнината от встъпването в длъжност. Според нея тенденцията за напускане на страната от активни българи е тревожна.

„Още от самото начало на мандата дейността на вицепрезидента е посветена на изработването на една много последователна политика за българите в чужбина. И това е една неизменна точка в дневния ред от самото начало“, заяви пред БНР доц. Ана Кочева от Института по български език към БАН, член на Съвета за работа с българите в чужбина, който работи към вицепрезидента.

„Междувременно се направи изключително много – установи се контакт с над 150 дружества на българи в 33 държави, както и с отделни наши сънародници. Усилията са насочени именно натам – към работа с българите в чужбина“, допълни доц. Кочева в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Тя подчерта, че идеята за създаване на Асоциация на българите в чужбина се е появила в последно време заради необходимостта от комуникация между различните общности и тя ще бъде осъществена чисто технически чрез специална платформа, чийто пилотен проект предстои да тръгне съвсем скоро.

Според вицепрезидента не бива да има разграничение между историческата и новата емиграция – държавата трябва да бъде еднакво ангажирана с правата и с предоставянето на възможности и на едните, и на другите, отбеляза доц. Кочева.

„Предполагам, че сънародниците ще приемат радушно тази идея, но и очаквам това да бъде един знак за тях, а те много обичат и много разчитат на знаците“, допълни тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна