Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

S&P Global: Коронавирусът вероятно ще навреди на растежа в еврозоната и Великобритания

Кредитната агенция очаква забавяне на растежа на БВП на Китай с 0,7% до 5,0%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакваното забавяне на икономиката на Китай поради епидемията от коронавирус вероятно ще отнеме от 0,1 до 0,2 процентни пункта и от икономическия растеж в еврозоната и Великобритания през тази година, показват изчисления на водещата компания за кредитен рейтинг S&P Global.

Ако пикът на вирусната епидемия е през март, както се предполага на този етап, шокът за европейската икономика вероятно ще се усети най-вече през първото тримесечие на годината, посочи S&P и добави, че за сектори като туризма може да отнеме повече време за тяхното възстановяване.

От друга страна, рейтинговата агенция заяви, че все още е рано за количествено определяне на въздействието от коронавирусa, като отбеляза, че дейностите в някои от индустриалните сектори "просто ще бъдат отложени, а не отменени изцяло". "Голяма част от икономическата активност, възпрепятствана от вирусната епидемия, особено при производството на стоки, просто ще бъде отложена във времето, отколкото да бъде изцяло отменена", каза кредитната агенция.

"Ако подобен ефект на догонването се осъществи, икономическата перспектива за 2021 година може дори да се окаже малко по-висока от настоящата ни прогноза за растеж от 1,2% в рамките на Европа", прогнозира S&P Global.

В същото време S&P Global посочи, че според първата оценка на ефект от коронавируса растежът на БВП на Китай ще се забави през настоящата година с 0,7% към 5,0%, като негативния пик ще бъде усетен през първото тримесечие. Кредитната агенция очаква отскокът на китайския БВП да започне през третото тримесечие и всичките загуби да бъдат възстановени до края на 2021 година.

S&P Global също така очаква, че вирусната епидемия ще отнеме 0,3% от растежа на глобалната икономика през 2020 година.

Междувременно голямата американска банка Goldman Sachs също понижи прогнозата си за растежа на БВП на Китай през настоящата година до 5,2% от 5,8%, цитирайки очакванията за рязко влошаване на икономическата активност през първото тримесечие в резултат на епидемията от коронавирус.

Компанията Peterson Institute for International Economics дори очаква забавяне на китайския икономически растеж през първото тримесечие до едва 4% спрямо прогнозите на властите в Пекин преди вирусната епидемия за годишна експанзия от около 6%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна