Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Готови сме да предложим на Великобритания "супер преференциален" достъп до пазарите на ЕС

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние предупреди в сряда, че няма много време за постигане на търговско споразумение с Обединеното кралство, като отново повтори, че преговорите ще бъдат сложни.

Той също така заяви, че Брюксел е готов да предостави на Обединеното кралство "супер преференциален" достъп до пазара на ЕС, но само при условие, че Лондон се съгласи на равноправни условия.

Според Барние искането на Обединеното кралство за търговска сделка с ЕС от типа на споразумението за свободна търговия на Съюза с Канада не може да бъде изпълнено, отбелязвайки, че "Великобритания не е Канада". Това е така поради близостта на Великобритания с ЕС и много по-големият обем на търговия с ЕС, отколкото с Канада, допълни европейският преговарящ.

"Няма единен шаблон, по който Обединеното кралство може да кандидатства за търговска сделка", подчерта той.

Главният европейски преговарящ отбеляза, че една модерна търговска сделка се занимава с осигуряване на високи стандарти за социалната и сферата на трудовия пазар.

Той смята, че Обединеното кралство не би трябвало да има проблем да се съгласи по основните правила в предстоящото споразумение.

Ден по-рано Мишел Барние обяви, че Европейският съюз и Великобритания ще започнат в Брюксел преговори за новите си отношения в началото на следващата седмица (на 2-ри март), като  първоначалните разговори ще продължат до четвъртък (5-и март).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна