Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горан Благоев: С Българската екзархия ставаме видими като народ в Османската империя

Снимка: БГНЕС

Учредяването на Българската екзархия е първият върхов момент от новата ни история, сам извоюван от българите. Благодарение на десетилетните ни борби за църковна независимост успяваме да влезем в полезрението на Високата порта, за да получим този султански ферман. За първи път в Османската империя българите ставаме видими като народ и получаваме право да се обединим в своя църковна институция“. Това коментира пред БНР журналистът и историк Горан Благоев, водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ.

Според него държавата е трябвало много по-активно да участва в отбелязването на годишнината, но е станало вече актуално да се неглижират важни годишнини:

„Българската екзархия е институция, която предшества и държавата. До голяма степен ляга в основата на тази така лелеяна Санстефанска България… Нормално е църквата и държавата да обединят усилия за едно подобаващо честване. Тук трябваше да бъде вкаран в действие и целият дипломатически апарат на държавата по света. Това е много важна институция за нас, българите, за нашата идентичност, за нашето землище на Балканите… Екзархията дава повод за национална гордост“.

В предаването „12+3“ журналистът добави:

„Първите 50 години след създаването на Българската екзархия са били наистина големи всенародни църковно-народни чествания, защото тогава България е живяла със своя национален идеал, сякаш сега сме загубили тази памет. Тук имат вина и държавните институции, и Светият синод“.

Интервюто с Горан Благоев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна