Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно потегляне на заден ход за тол системата

Хаосът с въвеждането на тол системата у нас се задълбочава. Решението за поредното отлагане е от вчера, а очакването да стартира от 27 март е твърде несигурно.

Три дни преди старта новият начин за събиране на пътните такси от камиони и автобуси по пътищата на България отново беше отложен. Под натиска на превозвачите и с признанието на държавата, че има проблеми. Десетки милиони бяха инвестирани в разработката на системата, която като километри пътна мрежа за тол таксуване се стопи до 3100.

Пред вид хипотезата, изречена вчера от премиера, че ако няма готовност и на 27 март, ще се върнем към стария вариант - с винетки.

За месец февруари шофьорите на камиони и автобуси имаха само три опции - месечна, седмична и дневна винетка. Които са доста по-скъпи от годишната. Едва преди два дни се появи информация от единствения доставчик на услугите за новото таксуване. Факт, който също е атакуван от превозвачите, с логичния аргумент, че това си е монополно положение.

„Интелигентни трафик системи“ рекламираха електронната платформа TollPass.bg с лесната възможност за онлайн подписване на договори и бърза доставка на бордови устройства. До момента са закупени 7500 такива, което е по-малко от 5% от камионите и автобусите у нас. Месечната такса беше 15,90 лева плюс 1 лев депозит. Това прави на година 240 лева за едно бордово устройство. Изненадващо само за един ден тази цена падна три пъти. Офертата с вчерашна дата беше 5,90 лева месечна такса.

След поредното потегляне на заден ход за тол системата би трябвало да се върнат винетките. Поне до 27 март. Месечни, седмични и дневни. Което значи поредно бъркане в софтуера на системата, наистина сложна и може би интелигентна.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна