Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един щастлив ден с Пепи Писарски и трио "Вива"

3
Мария Мира Христова, Пепи Писарски и момичетата от трио "Вива"
Снимка: Кирчо Стоичков

Настоящето и бъдещето на хубавата българска песен обсъждат в студиото на "Нашият ден" Пепи Писарски от "Атлас" и чаровното трио "Вива" – Виктория Ехианова, Виктория Чешмеджиева и Йоана Великова.

Писарски, фронтменът на група "Атлас", която отбелязва 35-ата си годишнина, защити идеята за приемането на квота български песни в националния ефир. Инициативата е на "Сдружение на независимите автори, музиканти и продуценти", чийто председател е Писарски. Тя е подкрепена от Българската музикална асоциация, както и от "Музикаутор", която представлява 3000 български автори и издатели. 

"18 държави само в ЕС имат такава регулация – каза Писарски. – Искаме 33% българска музика в ефира от 6 до 10 часа, което означава на всеки три песни една да е българска. Идеята не е от тази квота да се възползват платената ротация или артистите от едни и същи компании, които така и така се въртят до втръсване.

Около 20% от авторските и сродни възнаграждения остават у нас – останалите пари отиват извън граница – почти 20 млн. генерират "Музикаутор" и "Профон" всяка година.

Трио „Вива“: Йоана Великова, Виктория Чешмеджиева и Виктория ЕхиановаА ако влязат поправките в Закона за радиото и телевизията, в България ще остават средно по 4 млн. лева годишно, което е добра възможност да бъде подкрепена българската култура, особено на фона на липсващ Закон за меценатството.

Не е вярно, че у нас не се справи хубава и качествена музика – каза Писарски, – правят се поне 1000 песни годишно и няма начин да няма поне 20% чудесни неща." Той говори и за порочните практики на конкурсите за нови песни, на които се оценяват само композиции, писани от членовете на журито.

Все пак разговорът не е песимистичен, напротив, трио "Вива" пеят на живо в студиото и разказват за всичко, което ги мотивира и вдъхновява да правят българска музика, предназначена за български слушатели.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна