Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона заради вирусната пандемия

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха драматично през март до най-ниски нива от глобалната финансова криза през 2008 г. с оглед на все по-големите страхове за икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, показва последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се срина през март до -49,5 пункта от 8,7 пункта през февруари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-сдържано понижение към ниво от -27,0 пункта. Това е най-драматичният спад на индекса в рамките на месец от началото на проучването през 1991 г. и най-ниското ниво на индекса от есента а 2008 г., когато стартира глобалната финансова криза.

Графика на Zew индекс на ГерманияВ същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, също се влоши много силно през настоящия месец до -43,1 пункта от -15,7 пункта през февруари и осреднена прогноза за индекс на ниво от -30,0 пункта.

"Спадът на ZEW индикатора за икономически настроение беше очакван", коментира резултатите от проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и добави: "Икономиката е в степен на тревога "червено". Понастоящем експертите на финансовите пазари очакват да се отбележи спад на реалния брутен вътрешен продукт през първото тримесечие, като също така смятат, че по-нататъшното понижаване през второто тримесечие е много вероятно"

"За цялата 2020 г. по-голямата част от експертите понастоящем очакват спад на реалния БВП от приблизително 1% в резултат на пандемията от коронавирус", посочи проф. Вамбах.

Нагласите на пазарните финансови експерти и анализатори по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона също бележат драстично влошаване през настоящия месец, аналогично на това в рамките на Германия, като съответният ZEW индекс на бъдещите очаквания се срина през март до -49,5 пункта от 10,4 пункта през февруари, докато индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута се влоши до -48,5 пункта от -10,3 пункта месец по-рано.

По този начин и нагласите в еврозоната също се намират в най-ниските нива от времето на световната финансова криза в края на 2008 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна