Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Английската централна банка запази лихвите непроменени

Английска централна банка

Комитетът по паричната политика на Английската централна банка обяви в четвъртък, че оставя основния лихвен процент непроменен на ниво от 0,1%, както и размера на програмата за "количествени облекчения" в размер на 645 милиарда британски лири.

Банката намали рязко своята лихва на две извънредни заседания с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като на втората спешната среща на 19-и март АЦБ разшири и програмата си за покупки на държавни облигации с 200 млрд. паунда до 645 милиарда.

След края на днешното редовно заседание АЦБ предупреди, че икономическите последици от пандемията с Covid-19 стават все по-очевидни и е възможно "много рязко" намаляване на активността, с риск от дългосрочни щети в случай на мащабни бизнес фалити или на значително нарастване на безработицата. В същото време понастоящем е трудно да се предвиди точният размер на икономическия шок в следствие на коронавирус, отбеляза централната банка.

"Комитетът по паричната политика ще продължи да следи отблизо ситуацията и в съответствие със своята компетентност е готов да реагира по-нататък, колкото е необходимо, за да се избегне неоправдано затягане на финансовите условия и да се подкрепи икономиката", посочи АЦБ в своето изявление, подчертавайки, че при необходимост тя ще разшири допълнително размера на покупките на активи (на облигации).

АЦБ добави, че мащабът и продължителността на шока от Covid-19 за икономическата активност, макар и силно несигурен, ще бъде голям и рязък, но в крайна сметка трябва да се окаже временен, особено ако загубата на работни места и бизнес фалитите могат да бъдат сведени до минимум.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020