Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: 72 000 са новорегистрираните безработни, 11 033 са намерили работа

Деница Сачева
Снимка: Правителствена пресслужба

До този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"По отношение на безработицата вчера имаме за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни – 4670 за вчерашния ден, като 3385 са декларирали, че са загубили работата си вследствие на кризата. 502-ма души вчера намериха работа, въпреки кризата“, каза тя на брифинг в Министерски съвет.

"Вчерашния ден завърши с 1553 са заявления по програмата 60/40. Част от заявленията също са от творческия и от културния сектор и са за 22 015 служители и работници", каза Сачева.

Тя съобщи, че се осигурява храна за нуждаещите се и призова общините да кандидатстват по програмата "Социален патронаж". 22 хиляди нуждаещи се ще получават топъл обяд, а с даренията от правителството и частни лица още 1200 социално слаби семейства ще бъдат изхранени.

В отговор на въпрос на "Хоризонт" стана ясно, че в понеделник ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъждат промените в постановлението 60/40, както и предложенията на синдикатите за увеличаване на минималното обезщетение за безработица - дневното от 9 на 17 лв., както и хората, които няма да имат право след регистрация да получават обезщетение, да получават ваучери за храна в размер на 60% от минималната работна заплата.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени