Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново ще има българка в колежанския баскетбол

Юлияна Вълчева
Снимка: Туитър

България ще има представителка в елита на баскетболната NCAA и след завършването на Борислава Христова. Юлияна Вълчева вече е част от отбора на Тексас Сан Антонио Дивизия I, съобщи сайтът wnccathletics.com. В последните два сезона варненката играеше за Уестърн Небраска.

"Избрах UTSA, защото почувствах, че тази програма е точно като за мен и отговаря на плановете ми за бъдещето. Наистина харесах треньорския щаб, мястото, атмосферата и се влюбих в това място. Взех решението бързо и съм много развълнувана и нетърпелива за началото на новия сезон. Подписах договора у дома, във Варна, в компанията на брат ми и родителите ми. Превърнахме това в малка церемония и съм изключително щастлива, че споделих този вълнуващ момент със семейството си. Имах много други предложение, предимно от Division II, с училища, с които поддържах контакт и преди. Решението, макар и бързо, не беше лесно. Да играя в елитната дивизия е сбъдната мечта. Но е и голямо предизвикателство и отговорност. Трябва да бъда подготвена по най-добрия начин. Знам, че няма да е лесно и трябва да работя наистина здраво, но съм готова за това", каза националката за жени до 20-годишна възраст, цитирана от bgbasket.com.

Вълчева  помогна на България да спечели титлата на европейското първенство в Косово, Дивизия Б, миналото лято. Тя имаше и страхотен сезон в Небраска, като тимът й завърши с баланс 28-2 и беше втори в класирането на националния шампионат. Тя записа 12.3 точки и 6.6 борби средно на мач.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна