Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен отскок на петролните фючърси от 21-годишните дъна

Петролните фючърси бележат силен отскок от техните 21-годишни дъна с оглед на подновени очаквания за допълнително извънредно съкращаване на добивите, както и надежди за скорошно премахване на част от строгите ограничителни мерки, въведените заради коронавируса, което да позволи известно възобновяване на икономическите дейности и респективно на потреблението на петрол.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни поскъпват в късния следобед със 7% обратно над $ 20 за барел, след като в началото на днешната търговия те се сринаха с близо 25% до 21-годишно дъно от $ 15,98 за барел (най-ниски цени от юни 1999 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни нараства още по-силно - с близо 25% към $ 14,50 за барел, след като в понеделник те също удариха 21-годишно дъно от едва $ 6,50 за барел (най-евтин лек суров петрол от февруари 1999 г.).

Графики на Брент и на WTI

По-силният отскок на петрола WTI се дължи отчасти и на коментари на висшият икономически съветник в Белия дом - Лари Къдлоу, който заяви пред телевизия CNBC, че цените на петрола трябва да се възстановят през следващите месеци, тъй като САЩ може скоро да премахнат блокиращите мерки и отново да отварят икономиката.

"Ние ще излезем от това скоро, икономиката ще се отвори отново, икономиката ще се рестартира. Пазарите ще се погрижат за себе си с течение на времето", посочи Къдлоу.

Силният отскок на цените на петрола WTI обаче може да се ограничи от оповестени данни от Енергийната информационна администрация на САЩ за нарастване с 15 млн. барела на американските петролни складови наличности за седмицата до 17 април до 518,6 млн. барела. Това представлява повишение за 13-а поредна седмица и след като през предходната седмица петролните складови запаси скочиха с 19,2 млн. барела.

Въпреки текущия ценови отскок, петролът брент поевтинява от началото на годината с повече от 65%, а американският лек суров петрол WTI - с около 75%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени