Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има Диамантена лига и в Лондон

Снимка: Архив

Стартът от Диамантената лига по лека атлетика в Лондон, планиран за 4-5 юли, бе отменен днес от организаторите, заради кризата с коронавируса. Изпълнителният директор на Британската атлетика Джоана Коутс заяви, че причина за решението е здравето на атлетите и другите участници.

"Изключително разочаровани сме да потвърдим отменянето на едно от ключовите състезания в световния лекоатлетически календар, но трябва да поставим здравето на цялото атлетическо семейство на първо място във всяко решение, което взимаме в тези безпрецедентни времена. Това решение ще има сериозен финансов отзвук върху Британската атлетика. Приходите, които генерираме чрез билети, телевизионни права и спонсорски договори, ни помагат да извършваме основните си функции", коментира Коутс.

"Изключително благодарни сме на нашите комерсиални партньори, част от които продължават да ни подкрепят в този тежък период, но въпреки това ще има значителен спад на приходите ни заради отмяната на този турнир, което ще се отрази на бъдещата ни дейност", допълни тя.

Диамантената лига в Лондон е деветото състезание от сезона, което е отложено или отменено заради глобалната пандемия.
Надпреварите в Доха, Китай, Стокхолм, Рим/Неапол, Рабат, Юджийн (Орегон, САЩ) и Париж бяха отложени, но все още има шанс те да се състоят по-късно през сезона. Състезанието в Лозана също беше отложено. Най-ранният възможен старт на веригата вече е на 10 юли в Монако.

Вчера правителството на Великобритания обяви, че от 1 юни в страната ще може да се провежда професионален спорт, но въпреки това организацията на големи спортни събития остава много усложнена, особено като се вземе предвид и пътуването на спортисти от много различни точки на света. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна