Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Годишните профилактични прегледи вече са разрешени

Личните лекари приканват хората над 18 години да възстановят профилактичните си прегледи, защото чрез тях се контролират всички социално значими болести и се избягват усложненията от тях. Това обясни пред програма "Хоризонт" на БНР доц.Любомир Киров, председател на Националното сдружуние на общопрактикуващите лекари.

Годишните профилактични прегледи вече са разрешени. В лекарските практики с повече деца в дните вторник и четвъртък се правят само детски консултации и имунизации, посочва доц. Любомир Киров:

"В заповедта на министъра, която излезе на 14 май, бяха разрешени и профилактичните прегледи за лица над 18-годишна възраст за цялото население. В тези часове, когато е определил лекарят, че ще прави детска консултация и имунизации, не се преглеждат други хора. Но като е казано вторник и четвъртък, това не означава, че няма да се правят такива прегледи над 18 години в тези дни. Те ще се правят, но извън часовете, ако има такива обявени за детски консултации".

Чрез профилактичните прегледи се прави скриннг на диабета, на високото кръвно налягане, на щитовидната жлеза и още: "При жените на над 50-годишна възраст на всеки 2 години се назначава мамография на гърдите. При мъжете над 50-годишна възрнаст, на всеки 2 години се назначават изследвания за уголемяване на простата".

Забраната за профилактичните прегледи заради извънъредното положение е фатална за онкологичните заболявания.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от