Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Различни проблеми създадоха „перфектната буря“ в САЩ

Христофор Караджов
Снимка: БНР

Нещата се насложиха. Имаше брутално видео с Джордж Флойд, коронавирусът, карантината, 40 млн. безработни, общото настроение на несигурност и обърканост – всичко това в един момент се събра в „перфектната буря“. Това коментира пред БНР Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, по повод напрежението в САЩ, предизвикано от смъртта на афроамериканец при арест в Минеаполис

Според него „твърдият език“ на президента Доналд Тръмп е бил притеснителен, но явно е подействал отрезвяващо на хората.

Ако армията бъде изпратена пряко волята на щатите, би имало катастрофални последици. Затова не мисля, че ще се случи. Шерифите, кметовете и губернаторите поеха нещата в свои ръце и действат според особеностите на всяко населено място“.

В предаването „Преди всички“ Караджов коментира и средата, която се създава пред евентуалния кандидат за президент на демократите Джо Байдън:

Байдън трябва да използва момента да предложи реформи, защото реториката си е реторика, но трябва да има реални промени“. 

По думите на Христофор Караджов полицията в САЩ има редица общи проблеми: 

Тя се милитаризира силно след 2001 година... Не можеш да бъдеш ефективен като полицейска сила, ако населението не те подкрепя“. 

Интервюто с Христофор Караджов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна