Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-годишната Лора Маркова получи наградата "Олга Камбурова 2019"

Лора Маркова

През 2016 г. в памет на дългогодишната водеща на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Олга Камбурова беше учредена награда в подкрепа на младите таланти. Призът, който се връчва в рамките на церемонията "Музикант на годината", е специален с това, че дава шанс на съвсем млади музиканти с доказани качества да направят студийни записи с екип на Музикална къща БНР. А това е важно за тези, които тепърва започват сериозна кариера. Носители на приза досега са китаристът Георги Димитров-Жожо, пианистът Николай Димитров и тромпетистът Георги Грозев.

Екипът на "Алегро виваче" избра да връчи наградата "Олга Камбурова" за 2019 г. на 16-годишната цигуларка Лора Маркова от София.  

Тя започва да свири на цигулка, когато е на 5 - приета е в класа на Благородна Танева в НМУ “Любомир Пипков“ - София, където учи и сега. Лауреат е на много награди от наши и чужди конкурси: През 2018 г. Лора получава Гран при от международния конкурс „Музиката и земята“ в София, а през 2019 г. става лауреат на престижния международен конкурс „Концертино Прага“, организиран от Чешкото национално радио. Благодарение на това участва в концерт на наградените млади музиканти с Чешката филхармония в зала „Рудолфинум“ в Прага и в концертно турне в Южна Бохемия. Също през 2019 г. Лора Маркова е наградена с Гран при на международния конкурс „Надежди, таланти и майстори“ в Добрич.
Към концертните изяви на Лора през 2019 се добавят участие във фестивала „Варненско лято“ и фестивала “CIMA” във Виена. Между 2014 и 2019 г. участията на Лора са многобройни, като по-значимите от тях са в „Дни на България“ във Франкфурт, „Музика Мунди“ в Брюксел, „Съкровища от България“ в Карнеги Хол - Ню Йорк, и други концерти във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия.

Може би си я спомняте и като солистка на Фестивалния оркестър под диригентството на маестро Емил Табаков в Новогодишния концерт от зала 1 на НДК, излъчван и по БНТ на 1 януари 2015 г.

С какви емоции приема наградата, на кого е благодарна и за какво мечтае младата цигуларка - чуйте в интервюто с нея в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!