Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как на хоризонта изгря компромисът в Европейския съвет

Любомир Кючуков
Снимка: Росица Александрова

Трудно бих определил някого като „полицай на Европа“ и според мен това определение не носи допълнителни национални позитиви на България, защото в Брюксел, когато се водят такива преговори, става дума за аргументи, не за етикети. Това заяви пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-външен министър, по повод съобщенията за размяна на реплики между премиерите на България и Нидерландия.

„Иначе сезонът на дългите брюкселски нощи посред лято, както вероятно ще бъде запомнен последният Европейски съвет, приключи. На хоризонта изгря компромис, но това едва ли означава край на мрачното европейско време. Компромисът обхваща няколко линии в тези 68 страници заключения на Съвета, които бяха публикувани днес“, коментира експертът в предаването „Преди всички“.

Според него фактът на запазване на общия обем на помощта и на такъв сериозен ресурс като безвъзмездна помощ е нещо важно и сериозна стъпка от гледна точка на възстановяването на ЕС, особено на най-пострадалите страни (от коронавируса – б.р.).

„Втората линия на компромис бе принципно приемане на обвързването между ползването на средствата от фонда за възстановяване и върховенството на закона, като същевременно според информацията това е свързано с отлагането на конкретния механизъм, как точно да се осъществява. И това е компромис, най-вече спрямо Полша и Унгария, като се очаква тепърва да се изработи конкретният механизъм и ще се прецизира как да стане тази обвръзка“, каза Кючуков.

„Едва ли може да се говори за безоблачно бъдеще на ЕС. Мисля, че немското председателство е избрало ключовите теми, по които трябва да се работи. Редица въпроси и проблеми остават и на първо място е ерозира ли спойката на европейската конструкция, способен ли е ЕС да възстанови своето единство или разделителните линии, които се задълбочиха в рамките на това обсъждане, ще продължат?“

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна