Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реплики между Борисов и нидерландския премиер на Съвета в Брюксел

| обновено на 18.07.20 в 13:33
Бойко Борисов и канцлерката на Германия Ангела Меркел по време на Европейския съвет в петък, 17 юли 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел, съобщава вестник "Файненшъл таймс", като цитира свои дипломатически източници. 

Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане.

Приемиерите на Италия Джузепе Конте (вляво) и на Нидерландия Марк Рюте

Междувременно премиерът Бойко Борисов отрече да е имал конфликт с Марк Рюте.

Пред журналисти днес Борисов обясни:

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, имат правото и да търсят по-глоям контрол върху разходването на средствата. Това е нормално. В това отношение абсолютно подкрепям четворката на спестовните. Рабира се, абсолютно подкрепям и холандския премиер Рюте и инструмента в Екофин да се поставя от всяка една държава да има сама право да поставя проблем, където министрите на икономиката и на финансите го решават един много добър инструмент за контрол. Това е един добър компромис, а що се касае до върховенството на закона, аз мисля, че дори не трябва да го коментираме. Това е в основата на всяка една демокрация".

Борисов подчерта, че Европейската комисия е органът, който има всички права да осъществява контрол при разходването на средствата:

"В устройството на ЕС инструмента, органът, който упражнява контрол, се нарича европейска комисия в случая. Те имат право да спират фондове, да налагат наказателни процедури, абсолютно всички права".

Днес в Брюксел продължава срещата на върха на страните от ЕС. Тя е посветена на икономическите стимули за преодоляване на последиците от пандемията от Covid-19, както и на бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Европейските лидери не постигнаха споразумение по ключовите теми по време на обсъжданията вчера, които продължиха до късно през нощта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. "Всичко зависи от тях. Аз не мога да разбера - те не реагират..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39