Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Андрей Янкулов: Не е точна информацията, че всеки прокурор може да проверява обвинител №1

Андрей Янкулов
Снимка: БГНЕС - архив

Конституционният съд реши, че всеки прокурор може да разследва главният прокурор Иван Гешев. Би следвало да се направи проверка дали би могло да има престъпление по отношение на изнасяне на резултати от използвани специални разузнавателни средства, коментира за БНР Андрей Янкулов, адвокат от Антикорупционния фонд, бивш прокурор.

"Това е нещо, което има много условности, дали би могло, при какви точно предпоставки да съставлява престъпление, дали е извършено от главния прокурор. Има прекалено много условности", допълни Андрей Янкулов.

Според Янкулов разпространяването на информацията, че всеки прокурор може да проверява главния прокурор е не съвсем точна, защото не всеки прокурор има материалната компетентност да проведе или надзирава такова разследване, тъй като евентуално извършените престъпления от магистрати са подсъдни от Специализирания наказателен съд или от Софийския градски съд в зависимост от конкретно извършеното престъпление.

"Конкретният сигнал, който трябва да коментираме, предметната му компетентност е правилно определена от Софийска градска прокуратура, тъй като в специализираната прокуратура са определен набор от престъпления, които биха били евентуално подсъдни на Специализирания наказателен съд, докато останалите са в Софийски градски съд", подчерта Андрей Янкулов.

С решението на Конституционния съд прокурори да имат право да разследват главния прокурор идва по време, когато отлежава един проект, който ще предвижда ръководителят на инспектората на Върховна касационна прокуратура да е този, който ще бъде изключен от надзора за законност, упражняван от главния прокурор върху всички прокурори, когато се произнася по преписки срещу главния прокурор.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.