Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Адв. Валя Гигова: Съдебен контрол върху актовете на прокуратурата би внесъл успокоение

| обновено на 23.07.20 в 15:16
Снимка: www.prb.bg

Според Конституционния съд няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година и беше взето единодушно.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е, след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо. "Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си". 

Според конституционалисти това, че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това практически е възможно заради йерархичната структура на държавното обвинение.

"Очевидно е, че може главният прокурор да бъде разследван, въпросът е този, който го разследва да е независим. Решението на Конституционния съд не даде отговор кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва, нещо, което и преди знаехме... КС въобще не трябваше да допуска за разглеждане по същество този въпрос, защото няма спор по тълкуването. Главният прокурор може да бъде разследван, защото като гражданин на това общество може да бъде разследван като всеки. За него не е предвидена възможност да не може да бъде разследван". Това коментира в предаването "12+4" адвокат Валя Гигова.

По думите ѝ един съдебен контрол върху актовете на прокуратурата би допринесъл за успокоение, че прокуратурата не е безконтролна и че върху действията ѝ може да има съдебен контрол, който е достатъчна гаранция за защита на правата на гражданите.

"Решението не даде отговор на въпроса кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва нещо, което  и преди това знаехме. Така, както е уредена структурата на прокуратурата в нашата конституция, няма прокурор, който да не е подчинен на главния прокурор. Да, никой не може да бъде съдия на себе си, ама се съгласете, че никой не може да бъде съдия  и на началника си".

 Междувременно, по предложение на "БСП за България" с голямо мнозинство Парламентът реши да изслуша главния прокурор. 

Иван Гешев беше задължен да подготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата  за периода януари - август 2020.  Против изслушването, което може да се осъществи най-рано през септември, гласува само един депутат.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30