Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Попов, "Зелени Балкани":

Ако разлив като този край Мавриций се случи в Черно море, пораженията ще бъдат тежки

По-слабо развитите държави нямат механизми за бърза реакция при подобни замърсявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В клипове от остров Мавриций доброволци пришиват към рибарски мрежи коса, събрана от фризьорските салони, за да може косите да се носят по повърхността на водата и да абсорбират мазните петна от петролния разлив от заседнал танкер. В океана се изляха тонове дизел и петрол от повредения резервоар на морския съд. В изправните резервоари на танкера обаче има 2 хиляди тона гориво. Стотици доброволци се включиха и в подсилването на импровизираните бариери от платнени чували с листа, слама и захарна тръстика в опит да се ограничи разливът.

Остров Мавриций е обитаван от ендемични видове, които не се срещат другаде на планетата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Ще има много сериозни щети за природата – в това няма никакво съмнение“, каза пред „Хоризонт“ Димитър Попов от „Зелени Балкани“.

Сателитните изображения показват, че корабът е заседнал в коралов риф в район с изключително ценни влажни зони с международно значение.

„Розовите гълъби са типичен вид, който е бил застрашен, маврикийският керкенез - все видове, които са били на ръба на изчезването, редица земноводни и влечуги. Отделно кораловите рифове – не само около остров Мавриций, са едни от най-важните и ценни екосистеми, морски, които поддържат живота в океаните. Също така голямо разнообразие от морски костенурки, ракообразни, мекотели“, отбеляза експертът.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма част от държавите, които се са толкова добре развити икономически, не могат да си позволят бърза и своевременна намеса при такъв тип замърсяване, посочи Попов. Става дума за специализирани технически средства, които са скъпи както за закупуване, така и за поддръжка, допълни той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нашата поука е, че дори Индийският океан да е далеч от нас и да е един от най-големите на Земята, то нашето Черно море е сред затворените морета и е много по-уязвимо към всякакъв тип замърсявания, включително петролни, отбеляза Димитър Попов.

„Черно море е изключително уязвимо. Ако подобно нещо се случи в Черно море, пораженията ще бъдат доста тежки и сериозни.“

„Последните години виждаме как правителството на нашата държава много щедро кани инвеститори да проучват потенциалните залежи от газ и нефт в акваторията. Даже започнаха да се правят, след проведените сеизмични проучвания, и тестове и сондажи. Доколкото ми е известно, инвестиционните намерения, свързани с проучванията, са в най-дълбоководната зона. На голяма дълбочина възможността за спасителни дейности, които да ограничат разлива, са доста по-ограничени и изискват специализирано оборудване. При нас то не е налично“, коментира още Димитър Попов в предаването "Преди всички".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени