Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спря изтичането на петролни продукти от кораба край Мавриций

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтичането на петролни продукти от повредения японски товарен кораб край Мавриций е спряло, но положението все още е сериозно, съобщи премиерът на островната държава, цитиран от Ройтерс.

По думите на премиера Правинд Джагнот страната е готова за "най-лошия сценарий". По корпуса на заседналия плавателен съд се виждат няколко пукнатини и той навярно ще се разцепи, каза премиерът.

Корабът "Вакашио" заседна край Мартиника на 25 юли и в океана се изляха тонове дизел и петрол от повреден резервоар. В другите два изправни резервоара има 2000 тона течно гориво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мавриций обяви екологично извънредно положение заради петролен разлив от кораб

Премиерът на Мавриций Правинд Джагнот обяви екологично извънредно положение, предадоха агенциите. Причината за това решение е петролният разлив, с който островната държава е принудена да се справя. Петролът се разля от японски товарен кораб,..

публикувано на 08.08.20 в 12:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ситуацията с взривените складове за фойерверки в Елин Пелин все още не е напълно овладяна

Ситуацията с взривените складове за фойерверки все още не е напълно овладяна. Основната версия, по която работи полицията, е човешка небрежност. Това стана ясно от изявление на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев в следобедните часове...

публикувано на 26.07.24 в 18:08

С решението на КС се връща положението отпреди конституционните промени в съдебната система

Конституционният съд (КС) отмени съдебната реформа, въведена с Шестата поправка на Основния закон, но запази новия модел на служебното правителство. Оцеля механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници.  В съдебната..

публикувано на 26.07.24 в 17:48
Камала Харис и Барак Обама

Барак и Мишел Обама подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ

Бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел подкрепиха кандидатурата на Камала Харис за държавен глава в почти едноминутно видео, което заснема личен телефонен разговор между двойката и настоящия вицепрезидент.  "Обадихме се,..

публикувано на 26.07.24 в 17:21

Тошко Йорданов: Вместо да е независим и отдалечен от всички, КС е политически овладян

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че вместо да е независим и отдалечен от всички, Конституционният съд е политически овладян: "Сглобката си овладяха Конституционния съд, половината от сглобката..

публикувано на 26.07.24 в 17:11

ЕС преведе на Украйна първите 1,5 млрд. евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи

ЕС преведе в помощ на Украйна първите 1,5 милиарда евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи, съобщи Европейската комисия. Приходите, генерирани от операторите в ЕС и съхранявани в централните депозитари на ценни книжа, са..

публикувано на 26.07.24 в 17:07

КС отхвърли жалбата на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Веднага след решението, с което отмени почти всички промени в главата "Съдебна власт" в Шестата поправка на Основния закон, Конституционният съд се произнесе и по жалба, внесена от бившия главен прокурор Иван Гешев срещу въведения през май 2023..

публикувано на 26.07.24 в 16:51

Преподаватели по конституционно право не са изненадани. Очаквали решението на КС

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд.   Те възстановяват предишното положение,..

публикувано на 26.07.24 в 16:39