Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Георгиева

Законът за социалните услуги е добър, очакваме нормативна рамка

Снимка: БГНЕС

Защо подкрепата за зависими в момента е извън рамките на държавната загриженост. Каква е съдбата на Центъра за работа със зависими? Какво се случи с новия Закон за социалните услуги? Юлия Георгиева, председател на УС на Центъра за хуманни политики, разказва в "Нашият ден":

"Дълго време работих в фондация "Инициатива за здраве" – най-старата и най-опитна организация, която работеше с хората, които употребяват наркотици, на терен. Което е изключително важно, защото загубата на контакт с тях прави така, че те потъват още по-дълбоко в престъпния свят. Важно е да има връзка с наркозависимите, докато употребяват наркотици, за да може те запазят връзка с нашия свят, да бъдет социално по-приемливи и да бъдат подкрепени в тяхната битка. За съжаление тази организация прекрати дейността си, защото остана без финансиране. И тези дейности, които са важни и за общественото здраве и за националната сигурност бяха прекратени."

Юлия Гергиева е доволна в контекста на Розовата къща, единствен за страната нископрагов център за работа с хора, зависими от наркотици и алкохол, че най-после Законът за социалните услуги е влязъл в сила. "Прекрасно е, че законът беше приет, но той беше приет без нормативна рамка и ние чакаме изработването на нормативна рамка, за да може той реално да заработи. Без тази рамка няма път, по който да бъде обявено финансиране на подобни услуги."

Според Юлия Георгиева законът е добър и единствен проблем е изработването на нормативна рамка. Това вероятно ще отнеме някакво време.

"Оказа се, когато търсехме финансиране за Розовата къща, че никой никога не е искал пари от социалното министерство за тази група хора. Аз лично отчитам това като проблем в неправителствените организации, които работят в сферата и които до момента не са проявили инициативата. Вярвам, че ние трябва да проявяваме инициативата, а не да очакваме политиците да се сетят."

Георгиева изрази доволство от срещите в Агенцията за социално подпомагане и се надява на добро разрешение. "Това обаче няма да се случи тази година". Розовата къща се издържа само и единствено от дарения на хора в момента. "Знаете, че тези хора не са добре приети в нашето общество и техните проблеми не са добре артикулирани и разбрани."

Репресията и преследването на хората, които употребяват наркотици, не работи, смята Георгиева. Тя даде за пример Португалия, където са пренасочени голяма част от средствата за репресия за грижа. И употребата на на наркотици е намаляла драстично и хората бързо и лесно се връщат в социалната система.

Чуйте цялото интервю с Юлия Георгиева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени