Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 550 млн. лв. повече в бюджета за 2021 г. настояват от „Огнеборец"

Основен проблем е обезпечаването на пожарникарите с летателна техника

Снимка: ОДМВР - Шумен

„Има пожарникари, които ще отпразнуват днешния ден, но дали са достатъчно, това е друга тема“ - каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Венцислав Станков от Синдикат ”Огнеборец" в деня на професионалния празник на пожарникарите.

„Имайки предвид броя на населението и на пожарникарите – трябва да ви кажа, че имаме недостиг на пожарникари в България“, коментира Станков.

„Най-големият проблем при човешката небрежност изпитваме при възникване на полските и горските пожари, но също така има много произшествия в промишлени предприятия, макар че последните 20 години нещата много се подобриха от гледна точка на подобряване на пожарната безопасност, но винаги има инциденти – заради техническа неизправност и други“.

Според Станков засушаването и промяната в климата също влияе върху  дейността им. „Разчитаме много на съдействието на Министерство на отбраната. Основен проблем е обезпечаването на структурата ни с летателна техника с цел по-бързи и адекватни действия. За момента нямаме разбиране от властите по този проблем. Тези летателни средства няма да ги използваме само гасене на горски и промишлени пожари, но и при издирване на хора чрез въздуха, за евакуация. Към момента в България няма такава създадена организация – издирването и спасяването е само наземно“, поясни Венцислав Станков.

Снимката е илюстративна

Това няма да е евтино на държавата, но пък спасяването на човешкия живот би трябвало да е приоритет", допълни още Станков.

"В някои държави също няма такива звена, но пък имат сключени договори с частни фирми, които да оказват помощ при дадена ситуация. В България и това не се случва към момента.

Ръководството на „Пожарна и аварийна безопасност“ трябва да помисли върху това“, смята Станков.

„Цифрите, заложени в бюджета за 2020 г. – 283 милиона лева, са крайно недостатъчни. Изключителни проблеми изпитваме при поддържката на техниката – това един от основните ни проблеми. Поискали сме за 2021 година от Министерство на финансите увеличение на бюджета на МВР с 300 милиона лева – за издръжка и още 250 милиона лева за капиталови разходи", отбеляза още Венцислав Станков.

Във Фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов отбеляза днешния празник на пожарникарите и поднася благодарностите си.

„Днес, на празника на пожарникарите, искам да им благодаря. Бил съм до тях и съм виждал пред какво се изправят, за да изпълнят дълга си. Знам каква цена плащат, за да могат да спасят живот. Не всеки е способен на такъв героизъм. Признателен съм им за всеотдайността и жертвоготовността, с която вършат своята работа“, написа Борисов.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.