Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 112 г. от обявяването на Независимостта

| обновено на 22.09.20 в 15:18
2
С военен ритуал беше издигнат българският флаг на крепостта "Царевец" във Велико Търново.
Снимка: БГНЕС

Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“ в старопрестолния град. 

Празничните прояви започнаха с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа бе военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио излъчи пряко.

В тържественото си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов призова за обединение, единство и разбирателство:

„На това сакрално място за всички българи апелирам към днешната политическа класа – обединете се, подайте си ръце, не е време да се делим! Противоборството показва единствено зависимост. България има нужда от единство и разбирателство. Нека не бъде петнено името на онези, които жертваха себе си, за да я има България днес. Нека бъдем искрени родолюбци. С мъдростта от миналото, вярата и единство може да се справим дори с най-големите трудности“.


Празнично шествие измина разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България. През деня ще има концерти и занимания за децата. По обед своите спектакли представят Националната гвардейска част и Националния военен университет „Васил Левски“. 

Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“. 

В Ямбол годишнината от обявяването на Независимостта се отбелязва с богата празнична програма. В честванията на община Тунджа се включи и президентът Румен Радев. Официалното честване на празника в община Тунджа е в село Бояджик пред Паметника на Априлци, където държавният глава отдаде почит пред паметта на загиналите в Бояджишкото клане.

За поредна година отбелязването на Националния празник в Ямбол е в двора на Музея на бойната слава, където след тържественото издигане на знамето, жителите и гостите на града ще имат възможността да участват в празничната програма.

Предвидена е стрелба по мишени и дегустация на подготвената във военнополевата кухня на авиобаза Безмер казармена боб-чорба. До стрелбището ще се състои демонстрация по разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников”. 

112-та годишнина от обявяването на Независимостта се отбелязва и в Пловдив с тържествена церемония на площад „22 септември“. Преди това от Сдружение „Център Петко Каравелов“ попканиха пловдивчани да присъстват на  молебена  за здраве и благополучие на целия български народ в църквата „Св. Неделя”. 

Възстановка в Пловдив/Кремена Данева

Сливен отбеляза празника с тържествен ритуал по поднасянето на венци цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. На площада отново бе прочетен Манифеста, с който княз Фердинад обявява пред света независимостта на България. Припомнени бяха и думите на тогавашния сливенски кмет Илия Гудев в писмото до царя, който описва всеобщата радост в града. В церемонията се включиха политически, патриотични организации и граждани.

„Това е денят на българската гордост“, каза в празничното си обръщение към гражданите кметът на Сливен Стефан Радев:

„На този ден, заедно с радостта, изразяваме и своята почит, своето преклонение. Потвърждаваме своята синовна памет за всички наши предци, които с живота си или кръвта си, са направили възможно това днес да се наричаме свободни“. 

112 бели, зелени и червени балони полетяха към небето над Пазарджик по повод Деня на независимостта. На площад „Константин Величков“ беше извършен ритуалът по издигането на българското знаме.

Десетки  жители на Пазарджик се включиха в тържествата. В словото си кметът Тодор Попов заяви, че „независимостта се ражда в  дългогодишна борба, която се води с всички средства - с оръжие в ръка,  с тиха и явна дипломация, със създаването на условия за икономическо, просветно и културно въздигане на България. Днес повече от всякога имаме нужда от това“.

В Благоевград бяха положени цветя на площад „Георги Измирлиев“ пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, а програмата включва празничен концерт пред зала „22 септември“, с участието на танцов ансамбъл "Вихрен" и Детска вокална група "Джумайчета" при Народно читалище „Никола Вапцаров“.

Стотици бургазлии и официални гости се включиха в церемонията по отбелязване на 112 години от обявяването на Независимостта на България. Празникът започна с химна на композитора Георги Шагунов, написан в Бургас по повод светлата дата.

Кметът на Перник Станислав Владимиров/Елена Тамакярска

В Перник представители на местната власт, политици, общественици, граждани отрупаха с цветя паметника на Кракра Пернишки и сведоха глави в знак на признателност към предците ни, отдали живота си за свободата и отстояли независимостта на България.Празникът продължи пред Двореца на културата с ритуал по издигането на националния флаг.„Независимостта на България е връх, от който гордо гледаме Европа и света. С този акт ние, съвременните българи, получихме ново завещание – да пазим родината си свободна и независима“, каза кметът Станислав Владимиров и добави, че след 112 години България не е забравила този урок.

С тържествено слово към перничани се обърна и областният управител Емил Костадинов. Той заяви, че 22 септември 1908 г е една от бележитите дати в новата българска история и призова „Да помним историята и да учим на нея децата си! Да бъдем добър пример за поколенията след нас”.

Във Враца тържествената церемония за Деня на независимостта събра стотици врачани на централния градски площад. 

Честване във Враца/Ива Антонова


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия