Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас отбеляза Деня на независимостта /СНИМКИ/

Стотици бургазлии и официални гости се включиха в церемонията по отбелязване на 112 години от обявяването на Независимостта на България. Празникът започна с химна на композитора Георги Шагунов, написан в Бургас по повод светлата дата.

Под звуците на духовия оркестър и пред представителни роти войски програмата на площад „Атанас Сиреков“ започна с ритуал по издигане на националното знаме и флаговете на Европейския съюз и на община Бургас. Бе отслужен и празничен молебен за благоденствието на независима България. Светъл ден в нашата история – така определи областният управител Вълчо Чолаков празника днес

„Благодарение на този акт и на нашите предшественици България придобива своето развитие като държава на картата на Европа“

Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя от партии, организации и граждани на паметника на 24-и Черноморски пехотен полк в памет на загиналите в защита на българската независимост. А настроението на бургазлии бе приповдигнато:

Това е един преломен момент в историята на България, обичаме го, зачитаме го...

По независими от сега не сме били никога...

Аз съм 20 години в друга държава, приятно е да се почувстваш българин в България...

Трябва да свикваме с емоцията, имаме дете и то трябва да се научи, искаме да отбележим празника и той да е специален за нас...

Чуйте повече в звуковия файл:  

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Спестените от Никулден пари отиват за бургаските болници

64 лекари и над 60 медицински сестри от областната болница в Бургас са или под карантина или болни от COVID-19. Това каза за БНР-Бургас кметът Димитър Николов. Той заяви,че предвидените средства за празничните програми на Никулден и Коледа ще бъдат пренасочени за обезпечаването на болниците в града. Бургас достигна второ място в..

публикувано на 05.12.20 в 12:54

Промяна в разписанията на автобусите в Айтос

Промяна в курсовете на автобусите на айтоското общинско търговско дружество е въведена от днес. По общинската транспортна схема в делничните дни отпадат курсовете от 7.20 ч. и 17.15 ч. за село Лясково, от 12.15 ч. за село Караново, от 13.00 ч. за село Пещерско и Мъглен. В събота ще се изпълняват само курсовете от 7.15 ч. и 17.00 ч. за село..

публикувано на 05.12.20 в 08:45

Кметът Иван Жабов: Ще съдействаме на жителите за саниране на къщите

Община Средец смята ударно да се включи в програмата за енергийна ефективност на еднофамилни сгради. За целта администрацията започва кампания, целяща за популяризира мярката сред местното население. Санирането на къщите ще донесе 60% спестяване на електроенергията и намаляване разходите за отопление, ще подобри и фасадите..

публикувано на 04.12.20 в 18:48

Трима искат да управляват общинската "Чистота"

Трима души са допуснати до втория етап на конкурса за управител на общинската фирма „Чистота“ в Бургас. До процедурата се стигна след като договора на управителя изтече.  Анета Младенова, която досега ръководи дружеството, е участник и в настоящия конкурс. Иван Червеняков и Стойчо Митев са останалите, допуснати до събеседване кандидати. Те..

публикувано на 04.12.20 в 17:03

Манолова: Обществото да контролира преодоляването на водната криза (обновена)

Гражданското общество да контролира как се харчат парите за ремонтни дейности на язовирите „Порой“ и „Ахелой“. За това призова в Бургас лидерът на платформата „Изправи се.бг“ Мая Манолова. Според нея са възможни злоупотреби с тези средства, които са близо 70 милиона лева. „ Съвсем нагло беше обявено даже бедствено положение, за да може да..

обновено на 04.12.20 в 15:00

"Булевард Демокрация" на 4-ти декември

Темите на "Булевард Демокрация" на 4- ти декември: Правителството прие Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Страната ще бъде разделена на 6 региона. Бургас е един от тях. Какво предстои ще чуем от Свобода Атанасова. Има ли водната криза в  Бургас  и какви са възможностите за решаването й - позиции на Тома Белев и Мая Манолова, ще ни ги..

публикувано на 04.12.20 в 14:51

На онлайн церемония връчват литературните награди в Бургас

Днес от 17.00 часа онлайн ще бъдат обявени тазгодишните носители на литературните награди на Община Бургас. Те се присъждат в следните категории: Статуетка "Златен пегас" - за цялостно творчество, постижения в областта на литературата и културата, която връчва се на всеки две години; Плакет "Пегас" - за поезия, проза и литературна критика; Плакет..

публикувано на 04.12.20 в 10:58