Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив празнува с възстановка на събитията от преди 112 години

Пловдив чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Комитет "Родолюбие" организира възстановка на идването на Цар Фердинанд I в Пловдив, веднага след обявяване на Независимостта на България на 22 септември. Така започна празника организиран от община Пловдив на едноименния площад. 

В събитието участваха Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие” и венценосци. Слово произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски. Той отбеляза, че Съединението прави силата, а тя носи Независимостта. 

Словото му започна с встъплението: "Тежка беше твоята съдба, Българийо! Предавана, поробвана, разделяна, но твоят народ със златни букви извезе националната си цел - Съединението прави силата, а силата носи Независимостта и го доказа на дело." 

С полагане на венци и цветя приключи церемонията на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.

Присъстваха областният управител Дани Каназирева, председателят на общинския съвет Александър Държиков, представители на областната и общинската администрация, военни, духовници и много граждани с децата си.

Галерия

Още от категорията

Открива се предизборната кампания

Днес се открива предизборната кампания на изборите за Народно събрание, които ще се произведат на 4 април. В изборите за парламент ще участват 30 формации от отделни партии или коалиции. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати. Всички те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас . Използването на..

обновено на 05.03.21 в 09:46

Нови 2198 души с коронавирус

Положителни са близо 18 на сто или 2198  от направените през изтеклото денонощие 12 167 тестове за коронавирус в страната. В Пловдив новите случаи са 183, в Пазарджик-51, в Смолян-28. Като излекувани са отчетени 1 638 души, починали са 93-ма. Броят на хоспитализираните е малко над 5 300, от тях 440 в интензивни отделения.  За денонощието ваксини са..

обновено на 05.03.21 в 09:46

Свлачище застрашава новоизграден път във Велинградско

Активирало се свлачище край Велинград застрашава да разруши новоизградения път до селата Абланица, Цветино и Магарево. Пътят е единствената връзка с другите населени места, затова спешно започва изграждането на подпорна стена, каза кметът на Велинград Костадин Коев: "Това е старо свлачище, което се активизира заради валежите, които паднаха миналия..

публикувано на 05.03.21 в 09:44

Девет болници в Пловдив и областта разкриват 100-ковид легла

1154 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Пловдив и областта се нарежда на трето място по брой на положителни проби. През последните две седмици здравните власти отчитат плавно повишение на заболеваемостта, която вече достигна 206 на 100 хиляди души. 77 са новите случаи на заразени с ковид-19 в Пловдив и областта...

публикувано на 04.03.21 в 16:38

Бърз съд за трима шофьори, предложили подкуп на полицаи

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава три бързи производства за предложени подкупи на полицаи. В два от случаите шофьори са направили опит да подкупят служителите на реда, за да не бъдат санкционирани, а в третия - мъж предложил пари, за да не му бъдат проверени личните документи. В Първомай 37- годишен мъж оставил 100 лева в багажника на..

публикувано на 04.03.21 в 14:08