Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив празнува с възстановка на събитията от преди 112 години

Пловдив чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Комитет "Родолюбие" организира възстановка на идването на Цар Фердинанд I в Пловдив, веднага след обявяване на Независимостта на България на 22 септември. Така започна празника организиран от община Пловдив на едноименния площад. 

В събитието участваха Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие” и венценосци. Слово произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски. Той отбеляза, че Съединението прави силата, а тя носи Независимостта. 

Словото му започна с встъплението: "Тежка беше твоята съдба, Българийо! Предавана, поробвана, разделяна, но твоят народ със златни букви извезе националната си цел - Съединението прави силата, а силата носи Независимостта и го доказа на дело." 

С полагане на венци и цветя приключи церемонията на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.

Присъстваха областният управител Дани Каназирева, председателят на общинския съвет Александър Държиков, представители на областната и общинската администрация, военни, духовници и много граждани с децата си.

Галерия

Още от категорията

Пловдичанин уби брат си с ловна пушка и се самоуби

Сигналът за трагедията е подаден в полицията около 16:15 часа от роднина на убиеца и жертвата, който заварва двата трупа, прибирайки се у дома, съобщи директорът на ОД на МВР Йордан Рогачев. На място става ясно, че брат е застрелял брат си, най- вероятно след спор за имот, а след това се е самоубил. Престъплението е извършено с ловна пушка. Оперативна..

публикувано на 02.12.20 в 18:32

Карловската болница търси медицински сестри

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че се изготвят предложения  до медицинските сестри от училища и детски градини в общината,  да се притекат на помощ на медицинския персонал в карловската болница. Това ще става по точно определен график и всяка от 29-те медицински сестри от детските заведения ще получи допълнително  материално стимулиране...

публикувано на 02.12.20 в 16:35

Стажант-лекари от МУ стават доброволци в COVID отделения

Близо 30 студенти по медицина и стажант –лекари са заявили желание да се включат като доброволци в COVID отделенията на болниците в Пловдив и областта.  Това стана ясно след проведената среща между областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева и Йолин Дончева от Асоциацията на студентите по медицина. Областният щаб ще помогне да..

обновено на 02.12.20 в 15:38

Covid-19 отне живота на още 23 души в Пловдивска област

355 са новорегистрираните случаи на КОВИД-19 в Пловдивска област за последното денонощие, а излекуваните са 344 души, сочи справката на Областния кризисен щаб. Сред новодиагностицираните са лекар, 2 медицински сестри и санитар. Няма нови случаи в училища и детски заведения. По информация на РЗИ за последните 24 часа са починали 16 мъже и 7 жени,..

публикувано на 02.12.20 в 15:36
Елхата на лапидариума в Стария Пловдив

"Светлина и надежда" от днес в Стария Пловдив

Тази вечер на лапидариума в Стария Пловдив българи, арменци и евреи ще запалят заедно светлините на коледната елха. Така започват декемврийските празници в архитектурния резерват, които по традиция носят името „Светлина и надежда“.  Тази година заради противоепидемичните мерки тържеството на площада с името на „вечния“ кмет на Стария град..

публикувано на 02.12.20 в 13:37