Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Виолета Боянова: Няма заекване, има заеквания

Говорете с детето, което има комуникационен проблем, уверете го в подкрепата си, съветва специалистът

Снимка: Ани Петрова

Заекването е тежък психологечаски и комуникативен проблем.  Според световната статистика около 2% от децата в начална училищна възраст са засегнати от него. От тях 1 на сто успяват да го преодолеят и при 1% остава и у възрастните.

„Няма заекване, има заеквания. При 45 на сто от децата, които заекват, има неследствен компонент, но отключването става при наличие на условия. Други 30% заекващи са психогенни“, обясни пред Радио София проф. Виолета Боянова, психолог и специалист по речта и комуникацията, преподавател в Нов български университет.

Въпреки някои предразсъдъци спрямо хората с такова комуникационно нарушение, те са нормални, умни и чувствителни, подчерта проф. Боянова и даде примери – заеквали са Мерилин Монро, Чърчил, Карл Луи и много други.

На такива хора трябва да дадем време да се изкажат. Не бива да отместваме поглед от тях, това е обидно за тях. Трябва да правим възможното децата да не се присмиват на заекващите си връстници, а родителите да не се правят, че не заабелязват товаа отклонение у детето си, съветва специалистът:

„С детето трябва да се говори за неговия проблем и да го уверим, че мама и татко ще му помогнат.“

Чуйте разговора на Александра Илиева с проф. Виолета Боянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна