Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При повечето деца заекването се израства, но при малка част остава

Снимка: Фейсбук

Най-добрият начин за общуване с човек, който заеква, е да се държим така, както с всеки друг човек, с когото говорим - да не отклоняваме погледа си по време на заекването, да не го прекъсваме и да го гледаме в очите. Това обясни пред Радио София Цветана Димитрова от Сдружение за инициативи по заекването.

Заекването може да бъде различни видове - повторения, по-малки или по-големи блокове. Когато човекът отсреща се усмихва, в много случаи това може да е от полза за заекващия и той по-лесно да преодолее затруднението в момента.

По отношение на заекването при децата, при голяма част от тях то се наблюдава като етап от речевото им развитие. Много от тях го израстват, но при малка част заекването остава и се задълбочава. Затова и родителите трябва да изчакат малко, за да установят накъде отиват нещата. Когато забележат притеснение и отказ от говорене, би трябвало да се обърнат към невролог, психиатър или логопед.


22 октомври е международно приет ден за популяризиране проблемите на заекващите. Денят се чества като такъв от 1998 година насам. Всяка година, на 22 октомври се провежда онлайн конференция, която е насочена към хора с интерес към заекването – както професионалисти, които се занимават с проблема, така и техните клиенти. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени