Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местим стрелките на часовника - за последен път?

В 4:00 часа стрелките на часовниците трябва да бъдат върнати с един час назад

Снимка: БГНЕС

Тази нощ  - в събота срещу неделя, предстои да се върнем към астрономическото време.

Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад в 4 часа, тоест ще спим с един час повече. Сутрин ще се развиделява по-рано, вечер залезът също ще е по-рано. Към лятното време ще преминем в последната нощ срещу неделя през март 2021 г.

Очаква се решение на страните-членки на Европейския съюз дали да се прекрати сезонната смяна на времето, след като миналата година Европейския парламент одобри подобно предложение.

Отговаряйки на гражданските инициативи, през февруари 2018 г. парламентът призова Европейската комисия да направи оценка на директивата относно лятното часово време и при необходимост, да представи предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4,6 млн. отговора, от които 84% бяха в полза на прекратяване на смяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което следва да бъде договорено между парламента и лидерите на страните от Европейския съюз.

Европейският съюз първоначално създава единен режим за лятното часове време през 1980 г., с цел да осигури хармонизиран подход за смяната на часовото време в единния пазар, тъй като дотогава националните практики и графици за лятно време са се разминавали. Сегашната директива относно лятното часово време задължава страните от Европейския съюз да преминават на лятно часово време в последната неделя на март, и обратно към стандартно часово време в последната неделя на октомври.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!