Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Най-вредни са ненавременни и половинчати мерки

Ако през септември, когато имахме едно най-слабото разпространение на коронавируса в Европа, бяха взети мерки да се носят маски на закрито, може би нещата сега нямаше да са така драстични. Едната причина за увеличаването на случаите е неспазването на мерките, а другата са влажният въздух, застудяването… Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме дори и тенденция за намаляване на случаите“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му мерките трябва да бъдат дозирани така, че да могат да се спазват, „защото най-вредното са ненавременни и половинчати мерки“.

„Трябваше това лято да убедим хората, че спазването на мерките е в интерес на обществото и на държавата. Така можеше да съхраним икономиката, културния живот, нормалността на нашия живот. Въпреки това се появиха противоречиви и взаимоизключващи се мнения на хора, които нищо не са прочели, а казват – какви маски, защо маски. Ами цял свят носи маски… Лошото, че незнанието и отегчението на хората бяха използвани от хора с недобри намерения, от колеги… Сега се горят маски, после ще се горят книги, едно зряло общество трябва да се въздържа от такива форми на протест“.

Проф. Кантарджиев посочи, че целта е процентно намаляване на тежките случаи и на общия брой на случаите, за да издържи системата на здравеопазването.

В предаването „Неделя 150“ той допълни:

При нас нещата са от пълно неглижиране до пълна паника. Трябва трезво да се преценяват нещата… Обикновено заразяванията стават на сватби, кръщенета, събиране на много хора на закрито и при високи децибели на радостта, когато се говори на високо и се пее на ухо... Следващата седмица очаквам увеличаване на случаите“.

Интервюто с проф. Тодор Кантарджиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна