Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа": Има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната

Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Има доста голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън и това ще става все по-голям проблем. Това заяви във Варна Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", който участва в обучителен курс, свързан по проекта "CAREurope", свързан с командироването на специалисти в сферата на здравеопазването и грижите. 

От "Подкрепа " очакват от Министерството на здравеопазването и Инспекцията по труда да предоставят статистика за напусналите системата на здравеопазването медицински специалисти от началото на пандемията.

Апостолов коментира още, че в момента няма пречка да се командироват специалисти от ЕС в България, но те не биха проявили желание да дойдат заради ниското заплащане. В следващите години ще имаме сериозен удар върху здравната система. Трябва проблемът да се коментира и в системата на висшето образование - за защитени специалности, за преференции при записване, нещо, което в монета не е регулирано толкова добре, посочи още Апостолов.

Подробностите чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа":




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна