Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Темелкова: Диабет и Covid-19 – притеснения, лечение, насоки

| обновено на 04.11.20 в 13:37
Снимка: Ани Петрова, БНР

Диабет и Covid-19 – притеснения, лечение и насоки. Плановият прием е прекратен във връзка с пандемията. Какво се случва с болните от диабет? Eндокринологът д-р Наталия Темелкова разяснява в "Нашият ден":

"За всички периодът е изпълнен с предизвикателства. Срещата на една епидемия, каквато е захарният диабет, с пандемията Covid във всички случаи ще ни накара да променим малко поведението си и това е категорично наложително."

Основното е пациентите и хората да не се страхуват

"Защото страхът, паниката и депресията, в която изпадат много хора, в никакъв случай не помагат. Те, разбира се, влияят и на имунитета, влияят на много хормони, на кръвната захар..."

Факти, натрупани за времето на инфекцията с Covid

"Информацията е многопосочна, но е важно да знаем последните данни на Международната диабетна федерация:

  • Захарният диабет не увеличава риска от заразяване;
  • Захарният диабет е рисков фактор по-скоро за по-бърза прогресия, по-тежко протичане и малко по-неприятен изход. Т.е. хората с диабет имат същия риск от заразяване, както здравите хора

Проблемът на пациентите с диабет е, че те обикновено са с много други болести. Много рядко един човек е болен само от диабет. Най-често той е с наднормено тегло, с хипертония или друго сърдечно-съдово заболяване, напредването на възрастта... все рискови фактори, които водят до по-бърза прогресия и по-тежко протичане. Но диабетът не прави хората по-боледуващи. Възможностите да се справим с това са като на хората без диабет. Основна е ролята да не се заразим. Т.е. да се носят маските категорично и правилно, да се спазва дистанция, да се спазва хигиената.

Много е важно е да не се прекъсва лечението за диабет. Един от проблемите на предходната изолация беше, че хората не смееха да отидат на лекар, да се покажат... Има неща, които пациентите сами могат да направят

  • Те трябва по-често да си следят кръвната захар, когато са по-изолирани
  • По-добре е да си намалят социалните контакти;
  • Могат да избягват излишни пътувания и срещи. Но това не означава, че не могат да се разхождат и да си запазят физическата активност – обездвижването е един от факторите, които влошават диабета; 
  • Да се хранят пълноценно, да подбират подходящите храни и да си спазват дори по-добре режима, отколкото в обичайното ежедневие;
  • Редовен прием на лекарства. Редовен контрол;
  • Вниманието, ако се появи проблем, да се потърси лекар – по телефона или лично с подходящи защитни средства. 

Няма разлика между пациентите тип 1 и тип 2. Хората с тип 1, задължително на инсулиново лечение, са с по-лабилен диабет и се изисква по-щателен контрол и по-голяма грижа. От друга страна, това са и по-обучените пациенти. Така че при тях съобразяването трябва да е малко повече от гледна точка на риска на настъпваща по-остра кетоацидоза, но няма някаква значима разлика.

Всички хора с диабет трябва да са по-бдителни към себе си. Защото един от симптомите е – рязко и немотивирано се променя кръвната захар преди започването на инфекцията. Но не всяко покачване на кръвната захар е непременно инфекция.

Важно е по никакъв начин комплексното лечение на диабета и терапията за съпътстващите болести да не бъдат нарушени, обобщава д-р Темелкова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна