Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров: Терапията винаги е индивидуална, самолечението е опасно

Сигурен съм, че доц. Мангъров ще лекува добре пациентите си

Д-р Иван Маджаров
Снимка: БГНЕС

"Самолечението е опасно. Терапията винаги е индивидуална. Преди да изпише лекарството винаги лекаря се съобразява със самия пациент", каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Той препоръча да не се приемат лекарства, които са изписани на друг пациент.

Той отбеляза, че медийните изяви на медицински лица не са възприемани от хората като реклама, а като препоръка, базирана на авторитета на съответния лекар:

"Колеги, не правете това, колкото и да изглежда съблазнително и колкото да ви питат как точно да се лекува. Има си препоръки, които са общовалидни - спокойствие, почивка, чайчета - това са неща, които могат да се препоръчват като общовалидни. Всичко друго, което е терапия, а още повече и се продава - в някои случаи граничи с търговска реклама".

Ролята на аптеките е да не позволяват някой да купува "с чанти" от даден медикамент, подчерта категорично председателят на Лекарския съюз.

Д-р Маджаров припомни, че във време на епидемия първото нещо, което трябва да се направи, е да си останем вкъщи и да не разнасяме заразата:

"Второто нещо - прегледът на един пациент включва снемането на анамнеза, добрият разпит на пациента е напълно достатъчен в условия на пандемия, когато основните симптоми са ясни на всички".  

По думите на лекаря точно това е и т.нар. лекуване по телефон от личните лекари - снемане на анамнеза. Той подчерта, че личните лекари много добре познават хората, които са техни пациенти, знаят другите им заболявания и могат много добре да преценят терапията, която да им предпишат.

Според него е глупаво да се препоръчва личните лекари да посещават пациентите си по домовете им, а в същото време да няма кой да прегледа пациентите, чакащи пред кабинетите им. 

Председателят на БЛС беше категоричен, че кризата на доверие е и заради противоречивите действия понякога и от страна на Министерството на здравеопазването.

В предаването "Нещо повече" д-р Маджаров коментира и назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid отделението в Инфекциозна болница:

"Със сигурност това не застрашава Covid пациентите. Д-р Мангъров има достатъчно познания в медицината и като клиницист - да лекува". Според него доц. Мангъров е омаловажавал сериозността на коронавирусната инфекция, защото е искал да успокои хората.

"Проблемът е, че препоръката му заразеният човек да стои вкъщи и да си почива беше възприета едва ли не като препоръка и за лечение в болниците. Сигурен съм, че той не дава това предложение и за болниците. Тежките форми трябва да се лекуват. Сигурен съм, че ще лекува добре пациентите си и тези, които са в неговата клиника, няма да се лекуват с чайчета, а той ще поеме отговорността и ще казва кой е за болнично лечение и кой да си остане вкъщи".

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Иван Маджаров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна