Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екстремните спортове 15-21 ноември 2020

Алекс и Ники
Снимка: Таня Иванова

Алекс Тоткова и Ники Русев са носители на Годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм за 2020 г. 15-годишната Алекс е отличена за преминаването на линията “Victimes del futur“ 9а в Маргалеф, Испания през март, с което стана първата българка, изкатерила маршрут с категория 9а в скалното катерене, и първият български катерач, изкатерил 9а извън страната. Алекс получава наградата и за златния си медал от Европейската купа по спортно катерене за младежи в дисциплината “трудност” - състезанието се проведе през септември в Аугсбург, Германия. 14-годишнният Ники Русев пък получава годишната награда на федерацията за това, че успя да изкатери два маршрута с категория на трудност 9а - през юли "Напред и нагоре" на Карлуково, а през август - “Black Cobra” в Херкулане, Румъния. Двамата пловдивчани, които тренират с отбора на НСА, станаха през октомври и държавни шампиони по скално катерене по време на 10-ата катерачна среща, провела се на скалите край с. Пепелина, Русенско.

Тур

Републикански шампиони по алпинизъм за 2020 г. пък са свръзката Станислав Атанасов, Николай Петков и Владимир Пеков, които осъществиха премиерно изкачване на тур “Джиджи” - Крайна Дяволска игла - източна стена в Рила. Вицешампиони са Благовест Цолов-Бобката и Дамян Чолпанов за премиерата на тур “20 години Училище за водачи Черни Осъм", Рила - Ушите - югозападна стена.

===

Маршрути от по-високи категории, изкатерени от българи:

* Кристиян Димитров - “Top Ten” 8a, Враца;

* Алекс Тоткова - “Memento Mori” 8b+/8c, Голямата дупка, Враца;

* Юлия Керемидчиева - “Viper L2” 8а, Велико Търново;

* Емилиян Колевски - “Proba Greshka” 8a, Врабча.

Джордж Кенън

Броени дни, след като американката Емили Харингтън направи впечатляващо преминаване на линията “Golden Gate” 8а, 41 въжета по Ел Кап в рамките на един ден, нейният сънародник Джордан Кенън стори същото и стана петият катерач, успял в това голямо предизвикателство (след Томи Колдуел, Алекс Хонълд, Брад Гобрайт и Емили Харингтън). Миналата година Кенън изкатери друг култов маршут по скалния монолит в долината Йосемити - “Freerider”, за 14 часа и 30 минути и след това насочи усилията си към още по-голямата цел - “Golden Gate”. В началото на месеца той направи неуспешен опит с Алекс Хонълд и Марк Хюдън. Тогава изкатери първите 20 въжета за 5 часа, но следобедните горещини го накараха да чака 3 часа преди ключов траверс, за който не му достигнаха силите. Три дни по-късно, на 4 ноември Емили Харингтън успя да изкатери над 900-метровия маршрут за 21 часа и 13 минути и стана четвъртият човек и първата жена в света, преминала “Golden Gate” за ден. Тогава Джордж Кенън реши да промени стратегията си и дасе опита да се катери по друго време на денонощието, за да избегне жегата. Затова започна опита си, заедно с Джош Маклюр, през нощта, като го завърши след 20 часа и 26 минути.


Мингма Джи Шерпа

За три експедиции вече е потвърдено, че ще направят опит за зимно изкачване на К2 този сезон. За две от тях вече сме съобщавали - 45-членна международна група (в състава й ще бъде и българинът Атанас Скатов), организирана от най-голямата трекинг агенция в Непал, и 3-членен екип, състоящ се от пакистанците Али Садпара, сина му Саджид и исландеца Джон Снори. Тази седмица стана ясно, че ще има и изцяло шерпски екип, воден от Мингма Джи Шерпа, който и миналата зима водеше експедиция на К2. Тогава сред участниците в нея беше и Джон Снори, който изрази разочарованието си от Мингма Джи Шерпа и организирането на експедицията, а сега се е насочил към услугите на пакистанска агенция и опитния в зимните изкачвания местен топ алпинист Али Садпара.

Сред голямата експедиция има няколко души, които заявиха вече намерение да направят опит за изкачване без допълнителен кислород, Садпара уточни, че те пък ще вземат 1 бутилка за всеки случай. Остава да видим шерпите на Мингма Джи (Дауа Тензинг Шерпа и Килу Пемба Шерпа) как ще се движат. Заради ковид-кризата, те са останали без приходи и затова сега са създали кампания за набиране на средстава за експедицията си.

Сержи Минготе

Най-големият въпрос за този сезон, обаче, е как ще се съберат толкова много хора в Базовия лагер на К2. Особено на фона на все още непотвърдената информация, че натам ще се запъти и Нирмал Пурджа - непалецът с британско военно образование, станал световно известен със скоростните си изкачвания на осемхилядници (с изкуствен кислород).

Повече яснота за предстоящия сезон на К2, който се очертава да е твърде “горещ”, очакваме в следващите дни да внесе по БНР каталунецът Сержи Минготе, който ще ръководи на терен най-голямата от трите експедиции.

---

Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от