Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14-годишният катерач Ники Русев за първото си 9а: Целунах скалата пред мен и тръгнах

По "Напред и нагоре" 9а
Снимка: Иван Тотев

Силен сезон за младата надежда на националния ни отбор по спортно катерене Николай Русев. Макар състезанията да са отменени, 14-годишният пловдивчанин записва постижение след постижение по скалите в България. По време на извънредното положение Ники е тренирал вкъщи всеки ден по повече от два часа. Когато пътуването става възможно, изкатерва три маршрута 8а+, едно 8b, две 8c-та (“Непобедим Ext.” и “Напред”, в пещерата Проходна, край Карлуково).

На 11 юли успява да премине първото си 9а - линията “Напред и нагоре” на Карлуково. 

В тавана
Снимка: Иван Тотев

Първата част на маршрута е ,,Напред" 8c, в който пасажът е "един невероятен и техничарски скок за последната хватка", разказа за БНР Ники:

"Преди да го мина, винаги хвърлях по един поглед на ужасяващата голяма цепка над мен. Като го минах, тръгнах да пробвам движенията нагоре. За да си починеш, трябва да се навреш в тази цепка. След това има едно леко траверсиране към другата част и стигаме до момента, в който хватките свършват". 


Снимка: Иван Тотев

"Питам Фазата - къде са хватките, и той ми отговаря, че няма хватки. Трябва да си заклещиш двете колена и бавно да ги местиш, докато не се обърнеш наопаки и да овладееш един мах на две ръбчета. През цялото време примките стояха под мен и абсолютно винаги се оплитах с въжето и заради това не можех да пробвам всяко движение поотделно, а се връщах от началото на цепката. Доста време се забавих с този пасаж, но като го разучих, нещата се оправиха. Напомням, че всичко това се случва в чист таван. След това имаш около 15 движения, докато стигнеш до едно коляно преди излизането на маршрута от "окото" на пещерата. Точно там имах чувството, че таванът се обръща още повече. Излизането е боулдър около 7b. Мина доста време, докато отново мина 8c-то, заради скока, но не след дълго успях да се стегна и го задържах. Бях се напомпал толкова много, че едва влязох в цепката. Там почивах 30-40 мин. Краката ми се бяха напомпали много. Заради това дълго стоене, започваш да си мислиш всякакви неща...

Дали ще падна? Дали ще мина? 

Мислех си как ще реагират родителите и треньорите ми, когато го мина. Знаех, че не трябва да мисля за такива неща. Когато усетих, че съм готов, се изкарах от цепката и изтичах целия таван, но паднах на излизането. Не се стегнах ли, не издържах психически ли? Не ме беше яд, че съм паднал накрая, защото тогава разбрах, че на маршрута му остават последни сили, с които ме издържа да не го мина. Оставих го за по-следващия ден".


Снимка: Поли Петрова

Ники свиква да ляга в 22:00, за да става рано и да отива на скалите, докато е хладно. Притеснявал се е, че времето става все по-топло, а не е искал да оставя проекта за есента. 
"Застанах пред маршрута и не го мислех много, защото знаех какво трябва да правя. Минах 8c-то. Влязох в цепката. Починах си хубаво 

Целунах скалата пред мен и тръгнах

Стигнах отново на излизането. Чувствах се толкова силен, че направих движенията супер статично. Закичих последната примка и изревах на макс. След това наистина ми олекна. Радвам се, че си събрах всички примки от маршрута. 
Нямаше как да се справя без подкрепата на моите родители, приятели и треньори. Няма как да забравя как Фазата ми казва, че аз съм вторият, който се осмелява да се качи в цепката*".

===
*Първият е треньорът на Ники Русев - Ивайло Радков-Фазата, който на 2 август 2015 г. преминава маршрута "Напред и нагоре" - първото 9a в България.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25.07.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 25.07.21 година.

публикувано на 25.07.21 в 08:30
Част от обекта

Тазгодишната катерачна среща ще се проведе край Враца

На 9 и 10 октомври на скалите край Враца ще се проведе 11-ата катерачна среща. Освен че събира любители на този екстремен спорт от различни краища на страната, събитието е и Държавно първенство по скално катерене . Организира се веднъж годишно на различен обект от алпиниста Николай Петков, Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачния..

публикувано на 24.07.21 в 13:47
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 11 - 18 юли 2021

Най-добрата българска катерачка -  16-годишната Алекс Тоткова, участва в четвъртата си Световна купа във възрастовата група на жените . Състезанието се провежда в събота и неделя в Бриансон, Франция, а до момента Алекс показа завиден напредък - 18 място в първата купа, шесто - във втората, и  трето място в началото на седмицата, в Шамони . Така..

публикувано на 18.07.21 в 15:33

18.07.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 18 юли 2021 година.

публикувано на 18.07.21 в 08:30

Спомените на габровския депутат Андрей Андреев за 7-ото ВНС, приело Конституцията

На 12-и юли се навършиха 30 години от приемането на новата Конституция на България от 7-ото Велико народно събрание. В предаването "Хоризонт за вас" юристът Андрей Андреев от Габрово, депутат във ВНС, разказа спомени от бурните времена след 1989-а година и работата на депутатите в парламента, изработил основния закон на страната: "Имаше сблъсъци на..

публикувано на 16.07.21 в 15:29

Възрастните хора и децата трябва да се пазят най-много от горещините

"Възрастните хора и децата трябва да се пазят най-много от горещините. Тези, които имат сърдечни заболявания, също. Дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта и до образуване на тромби". Това съветва д-р Борислав Ацев, заместник-директор на болница "Св. Екатерина" в София.  Лекарят подчерта, че в горещите дни не се препоръчва прием на..

публикувано на 16.07.21 в 15:20
Петко Петков

Абсурдите, на които попадна един собственик на овощна градина от Плевен

Над 40 години плевенчанинът Петко Петков работи като машинен инженер. След това решава да превърне  близо 30 декара своя земя в овощна градина. Петков потърси БНР, за да отправи апел към новите депутати с надежда да мислят за България Репортаж на Латинка Светозарова  в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл...

публикувано на 16.07.21 в 14:40