Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няколко поколения катерачи от цялата страна се събраха на юбилейна среща край Русе

| обновено на 09.10.20 в 10:00
Среща
Снимка: Таня ИвановаВ края на миналата седмица на скалите край село Пепелина, Русенско се събраха катерачи от цялата страна на юбилейна катерачна среща. За 10-а поред година тези събития събират любителите на екстремния спорт на някой нов обект за катерене - целта е да се популяризира мястото, с което косвено се подпомага икономически и съответното най-близко населено място - често някое малко селце. 
В същото време, катерачните срещи, организирани от Българската федерация по катерене и алпинизъм и сайтът climbingguidebg.com, са и държавни първенства по скално катерене.

В жегата
В тазгодишното издание участваха близо 60 катерачи, като сред публиката имаше и ветерани от Русенско (Йонко Владимиров, Стоян Икониев) - край с традиции в този спорт. Именно на скалите край Русе е използвано за първи път в България алпийско въже за катерене.


На снимката: Ветеранът-алпинист от Русе Йонко Владимиров гледа младите катерачи

Маршрутите (с трудност от 5с до 8с) бяха подготвени от алпинистите и катерачи Николай Петков, Ивайло Радков-Фазата, Теодор Кисимов-Тео, Теодор Стойчев-Тонката, Венцислав Костов, Дойчин Боянов, Стефан Стоянов и Мартин Мартинов. Част от тях са от Русе и оказаха незаменима помощ в организацията, а разработването на туровете - както подчертаха те - дава възможност катеренето в региона да продължи да се развива.

Ивайло Радков
На снимката: Ивайло Радков-Фазата, един от треньорите на националния отбор

Заради ролята на БНР пък в популяризирането на успехите на българите в екстремните спортове, алпинистите Николай Петков и Венцислав Костов посветиха 3 от общо 39-те маршрута на радиото - "БНР", "Хоризонт" и "Спорт и музика" (на името на предаването, в което се излъчва рубриката "Екстремните спортове").

Маршрут
На снимката: Началото на линията "Спорт и музика"

Класирането в държавното първенство беше основано на брой точки, които всеки маршрут носи като степен на трудност, а участниците сами избираха колко и кои линии да преминават. Победиха Алекс Тоткова и Николай Русев - и двамата от Пловдив, състезатели на клуба по катерене към НСА. 

Награждаване
На снимката: Алекс Тоткова и Николай Петков

На второ място се класираха Слав Киров от клуб “Алтиус”, София, и Юлия Керемедчиева - “Трапезица”, Велико Търново. Трети станаха Росен Руев - НСА, София, и Десислава Христова -“Планинец”, София.

Приятели
Подробните резултати можете да видите тук.

Алекс, Слав, Матей
На снимката: Катерачи от конкуриращи се клубове - Алекс Тоткова от НСА и Слав Киров и Матей Мицев от "Алтиус"

Участниците събираха разделно отпадъците и оставиха скалите така, както ги завариха. За тези места традиционно се грижат самите катерачи и, за разлика от популярните за пикник и разходки места в планините, по катерачните обекти винаги е чисто и приятно. 
Вечерта
А неизкачените маршрути, част от които с доста високи категории на трудност, тепърва ще предизвикват катерачите от страната и чужбина да се връщат отново в Пепелина.

Победителите
Репортаж от срещата чуйте в звуковия файл.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25.07.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 25.07.21 година.

публикувано на 25.07.21 в 08:30
Част от обекта

Тазгодишната катерачна среща ще се проведе край Враца

На 9 и 10 октомври на скалите край Враца ще се проведе 11-ата катерачна среща. Освен че събира любители на този екстремен спорт от различни краища на страната, събитието е и Държавно първенство по скално катерене . Организира се веднъж годишно на различен обект от алпиниста Николай Петков, Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачния..

публикувано на 24.07.21 в 13:47
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 11 - 18 юли 2021

Най-добрата българска катерачка -  16-годишната Алекс Тоткова, участва в четвъртата си Световна купа във възрастовата група на жените . Състезанието се провежда в събота и неделя в Бриансон, Франция, а до момента Алекс показа завиден напредък - 18 място в първата купа, шесто - във втората, и  трето място в началото на седмицата, в Шамони . Така..

публикувано на 18.07.21 в 15:33

18.07.21 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 18 юли 2021 година.

публикувано на 18.07.21 в 08:30

Спомените на габровския депутат Андрей Андреев за 7-ото ВНС, приело Конституцията

На 12-и юли се навършиха 30 години от приемането на новата Конституция на България от 7-ото Велико народно събрание. В предаването "Хоризонт за вас" юристът Андрей Андреев от Габрово, депутат във ВНС, разказа спомени от бурните времена след 1989-а година и работата на депутатите в парламента, изработил основния закон на страната: "Имаше сблъсъци на..

публикувано на 16.07.21 в 15:29

Възрастните хора и децата трябва да се пазят най-много от горещините

"Възрастните хора и децата трябва да се пазят най-много от горещините. Тези, които имат сърдечни заболявания, също. Дехидратацията може да доведе до сгъстяване на кръвта и до образуване на тромби". Това съветва д-р Борислав Ацев, заместник-директор на болница "Св. Екатерина" в София.  Лекарят подчерта, че в горещите дни не се препоръчва прием на..

публикувано на 16.07.21 в 15:20
Петко Петков

Абсурдите, на които попадна един собственик на овощна градина от Плевен

Над 40 години плевенчанинът Петко Петков работи като машинен инженер. След това решава да превърне  близо 30 декара своя земя в овощна градина. Петков потърси БНР, за да отправи апел към новите депутати с надежда да мислят за България Репортаж на Латинка Светозарова  в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл...

публикувано на 16.07.21 в 14:40