Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлияна Методиева: Да бъде осигурен жестов превод в болниците

Плътните маски пречат на глухите хора "да четат по устните" на говорещия

Снимка: Ани Лозева, БНР

"Хората с лош и неадекватен досег до основни информационни източници стават много податливи на конспиративни теории за коронавируса", каза пред БНР Юлияна Методиева - създател и главен редактор на сайта "Маргиналия".

Тя обясни, че глухите хора не знаят каква е ситуацията в страната, защото жестовият превод не е на езика, който те разбират.

Повече от 100 хиляди са глухите хора, а около 10 човека са преводачите, подчерта Методиева и добави, че когато глухите попаднат в болница, те не могат да се разбират с лекарите, защото няма кой да превежда и това допълнително много ги стресира:

"Общността на глухите хора призовава да се помисли да бъде осигурен превод в болниците, които да са техни асистенти, защото по Закона за уврежданията те имат право на това, но въпросът е финансов. Това е тяхно право и не могат да бъдат дискриминирани в едно качествено здравеопазване. Трябва да бъде много мобилизирана болницата, за да потърси хора, които да превеждат жестово".

По думите на Методиева плътните маски пречат на глухите хора "да четат по устните" на говорещия срещу тях.   

Интервюто на Снежана Иванова с Юлияна Методиева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.