Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат удължаване на повечето Covid рестрикции до 31 януари

Премиерът Бойко Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., да продължат да действат до края на месец януари с някои изключения. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Какви са изключенията. Предлага се:

  • учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4  януари догодина;
  • от 1 януари да отворят детските градини и яслите;
  • от 1 януари да отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;
  • да се разреши местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 часа.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

„Нови 250 милиона. Виждате, че именно и това, което и ген. Мутафчийски каза – здравето и това, което ген. Мутафчийски каза – здравето и, това, че се съобразяваме единствено с мнението на експертите струва и огромни пари за данъкоплатците. Но според мен трябва да се опитаме така да преминем през тези дни“, каза Бойко Борисов.

В началото на съвещанието той посочи, че „обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.“

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от Covid-19 е 18 907.

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, каза Костадин Ангелов.

България обаче запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър.

Премиерът от своя страна каза, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение:

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“.

Борисов разпореди да се разговаря с управителите на големите магазини, за да се предотврати струпването на хора преди и по време на предстоящите празници.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ, посочват от правителствената пресслужба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия в информация за повишената опасност от пожари във връзка с покачването на температурите. Има..

публикувано на 13.07.24 в 13:46
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на президентските избори през ноември, "доброволно и елегантно да се оттегли" в полза на "талантлив,..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към новия свят". В изявлението си избраният президент обръща внимание на приятелските отношения на Иран с..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14