Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: Не чакаме туристи, правителството трябва да спаси сезона

Туристическият сектор иска 100 млн. лв. от държавата заради локдауна

Румен Драганов
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Ако локдаунът остане до края на януари, очакваме правителството да реши и да отпусне 100 милиона лева за покриване на щетите в туризма до края на януари, защото както вчера правителството взе едно много добро решение да бъдат подпомогнати туроператорите с 56 милиона лева, сега е добре да се вземе решение и за хотелиерите и ресторантьорите.“ Това каза в „Преди всички“ Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес във връзка със зимният туризъм и загубите на бранша от противоепидемичните мерки.

Ние очакваме 100 милиона лева, защото само за Коледните и Новогодишните празници ние губим 36 милиона лева. А ние сме затворени от декември, а ще бъдем затворен и през януари най-вероятно.

А не може да работи хотел, без да работи ресторантът – има закон за туризма и Наредба за категоризация – министърът на здравеопазването това не го взе предвид. И правителството реши да не се компенсират работещите в тези ресторанти – това не беше редно.“ Това категорично заяви Драганов.

Снимка: БГНЕС

Той заяви, че ние не чакаме туристи и сезонът трябва да бъде спасен от правителството, както е в Германия.

"Това е. Хората трябва да останат по домовете си, за да се спазят мерките", посочи той.

Драганов отговори, че продължава да настоява, че Банско трябва да получи 1 милион лева за обезщетение с извънредна комисия на Министерски съвет заради това, което се случи на 8 декември и така както болниците получават средства за закупените от тях консумативи и препарати за дезинфекция, така и хотелиерите трябва да получат.

„Хотелите имат фактури за това, като трябва да бъдат обезщетени от Комисията за бедствия и аварии“, твърди Драганов.

Още по темата в интервюто на Диана Дончева с Румен Драганов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!