Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги Covid мерки в Обединото кралство заради лавината от заразявания

Снимка: БТА

Във всички части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – са въведени най-строги мерки по повод на лавината от заразявания с Covid -19. 

Премиерът Борис Джонсън наложи наложи пълна карантина в Англия, която ще продължи до средата на февруари, но бе критикуван за непоследователна политика и че се е забавил. Министри днес се изказаха в подкрепа на Джонсън. 

Вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че рязката промяна в политиката на премиера, който в рамките на един ден заяви, че училищата са напълно безопасни, а след това ги нарече “вектори на разпространение на заразата“, се основава на съветите на здравните и научните съветници на правителството. Министърът на финансите Риши Сунак заяви, че Борис Джонсън е действал решително с обявяването на новия локдаун в Англия на базата на последната информация за вируса. 

Сунак междувременно оповести отпускането на нов пакет от помощи в размер на 4,6 милиарда паунда основно за фирмите в търговията на дребно, ресторантьорството и хотелиерството, така че да оцелеят в най-тежкия локдаун, който е налаган досега. Мерките влизат от полунощ, но бе препоръчано хората да ги спазват още от днес. 

Новият момент в локдауна е затварянето на всички училища. А Майкъл Гоув потвърди, че матурите и кандидатстудентските изпити в Англия се отлагат. Още подробности, свързани с локдауна, се очаква да бъдат изнесени лично от Борис Джонсън на пресконференция по-късно. Тогава вероятно премиерът ще съобщи и за очаквано затягане на мерките по границите за ограничаване на пътувания от и в чужбина. Очаква се изявление и на лидера на опозицията Киър Стармър. На север първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди днес, че ситауцията е изключително тревожна и че новият щам на вируса е причина за 50 процента от заразяванията.

"По принцип призовавам всички се опитат да останат по домовете си възможно най-дълго и да излизат само по наистина наложителни причини".

Локдаунът в Шотлания е до края на януари, когато ще бъде преразгледан. В Уелс, който е в пълна каратнита от 20 декември, училищата и колежите ще бъдат затворени до 18 януари. В Северна Ирландия, която влезе в 6-месечен локдаун от 26 декември, смятат да превърнат директивата за оставане по домовете в закон, а училищата ще продължат онлайн обучението до второ нареждане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна