Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Промени в Закона за енергетиката могат да доведат до хаос

| обновено на 12.01.21 в 17:47
Славчо Нейков
Снимка: БНР

В парламента има три законопроекта, свързани с много съществено изменение на Закона за енергетиката, но по никой от тях няма достатъчна обосновка. Безспорен акцент е процесът на либерализация, но е важно да се обоснове и как това ще се отрази на бизнеса и на крайните потребители. Предлагат се промени, които не са достатъчно разяснени“. Това каза пред БНР Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт по повод внесените законодателни промени от Рамадан Аталай, депутат от ДПС и член на Комисията по енергетика в парламента

Нейков посочи, че има риск 1500 мегавата мощности реално да спрат заради отмяна на член от Закона за енергетиката, съгласно който НЕК няма да има задължение да изкупува електроенергия по договори за дългосрочно изкупуване. 

В предаването „Нещо повече“ експертът допълни: 

Промените, които се предлагат, могат да засегнат работата на борсата, енергийната сигурност на страната, финансовата стабилност на дружествата. Без ясен анализ не трябва да се предприемат никакви стъпки. Създават се възможности за хаос във финансовите отношения с крайните снабдители и по веригата това да стигне до потребителите... Ако промените бъдат приети, можем да изпаднем в ситуация на промяна на цената на тока, но и в ситуация на недостиг на електроенергия. Затова подходът - промени небързичко и в последния момент, трябва да бъде забравен“. 

По думите на Нейков големите проблеми идват от липсата на цялостна енергийна стратегия за развитие на страната: 

Ние не сме против реформите, а против това да се тръгва към реформи, без да са ясни последиците от тях“. 

Интервюто със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени