Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Енергетиката винаги я „връзваме“ с изборите, затова е в такова положение

Достатъчно сме закъснели с либерализирането на пазара на едро, казва депутатът от ДПС

Рамадан Аталай
Снимка: БГНЕС

Енергетиката винаги я „връзваме“ с изборите и затова е в такова положение, каза пред БНР Рамадан Аталай, депутат от ДПС и член на Комисията по енергетика в парламента. Стигнали сме до момента, в който изборите не би трябвало вече да влияят на законовата рамка, изтъкна Аталай, който е вносител на законодателни промени, предизвикали критични реакции

Целта на предложенията според Рамадан Аталай е „да поставим енергетиката в едни релси, които водят не към затъване“, да се чудим как да се измъкне чрез държавни помощи, а да излезем на свободния пазар и да ѝ дадем възможност да се развива самостоятелно, съответно инвеститорите, които имат интерес, на пазарен принцип да инвестират.

Предложенията, направени между първо и второ четене, не са нещо ново, в енергийните среди още от 2003 година се обсъжда либерализирането на пазара на едро да приключи до 2007 година, ние не сме си либерализирали пазара, уточни Аталай. 

„Тези предложения смятам, че ще бъдат подкрепени от всички политически формации, ако искаме да въведем пакета „Чиста енергия“ за всички европейци“. 

Идва периодът, в който другите държави вече ще започнат да си усвояват средствата, свързани със зелената енергия, ние все още ще чакаме пред вратите на ЕК за дерогация, а те ще ни казват – защо не си либерализирате пазара. Достатъчно сме закъснели“, коментира Рамадан Аталай в предаването „Преди всички“.

По думите му не сме изпълнили и директива от 2009 година за общите правила за пренос и доставка на електрическата енергия. „Също не сме го изпълнили“. 

Ние все още се опитваме да отделим големи средства от данъкоплатците, за да осигурим определени производства“, посочи Рамадан Аталай.

Достатъчно сме закъснели с либерализирането на пазара на едро, категоричен е той. „И оттук нататък Европейският съюз, Европейският парламент, всичко, което е свързано с декарбонизацията, няма да ни позволят държавата да инвестира в производствата на едро“. 

Аталай допълни, че се учудва защо „всички са се наежили, че предложенията са направени само с цел да се прекратят договорите с американските централи“ в „Марица изток“.

„Ако ние продължаваме да даваме чанти с пари и държим старите си производства, докога ще има възможността народът да отделя от собствения си джоб, за да плаща на губещите производства?“. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Евродиректива улеснява производството на електричество за собствени нужди

От тази година влиза в сила евродиректива, която трябва да улесни хората при производството на електричество за собствени нужди. България не е ратифицирала документа, но има време до средата на годината да го направи, каза Балин Балинов от..

обновено на 04.01.21 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Всичко помним с асоциации

Знаете ли, че Наполеон е чел със скорост 2000 думи в минута, Максим Горки - 4000 думи в минута, а в началото на XX век хората са чели със скорост 500-700 думи в минута. Нормата за четене на един четвъртокласник в България е 140 думи в минута...

публикувано на 26.02.21 в 17:56

Вселената Япония

Що е то „икиру чикара“ и какво се крие зад силата на живота за японците? Шинтоизъм, дзен, фолклор, история, изкуство? „Това е онази енергия в нас самите. Ние я носим. Докато живеем, тя е в нас. Понякога не я откриваме. Понякога е затрупана от..

публикувано на 26.02.21 в 17:51

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Проверка на МВР е установила, че част от лицата с достъп до склада за съхранение на машините за гласуване са с криминални прояви. Те са били посочени за достъп от фирмата "Сиела Норма".   ЦИК поиска от изпълнителя на обществената поръчка тези хора да бъдат..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Орхан Тахир: Все още чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

"Все още нямаме отговор от прокуратурата", заяви в "Хоризонт до обед" Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от..

публикувано на 26.02.21 в 11:36

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика ", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт"..

публикувано на 26.02.21 в 09:37

С безплатна храна, ваучери за напитки и екстри за мобилни телефони стимулират ваксинирането в Израел

Израел си постави за цел да отвори икономиката си до 5 април, като дотогава в страната се ваксинират всички подходящи за ваксинация групи в страната. Очаква се до началото на април всички граждани на и над 16 години да бъдат ваксинирани..

публикувано на 25.02.21 в 10:48
Йоан Запрянов

За кого е проблем сборникът "2020 Отвътре и отвъд"

"Аз се чувствам все пак  отговорен за 17-те автори, работили в продължение на месеци по сборника и после два месеца трябваше да мълчим, докато не дойде една дата, в която разбрахме, че дори и да тръгнем да го издаваме, ние вече влизаме в активна..

публикувано на 25.02.21 в 10:24