Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тренд“: Икономическите емигранти задържат младите хора в България

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Всеки четвърти български гражданин е готов да емигрира, сочат данните от последното изследване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“.

По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

80 на сто от хората, посочващи, че имат роднини зад граница, от които получават средства за препитание, казват също и че не могат без тези средства. Тук се очертават два аспекта по темата: първо най-младите – между 18-29 години и най-възрастните казват, са зависими от тези помощи.

За младите хора е специфично, че това е един от стоперите им да заминат в чужбина, тоест тези икономически емигранти, освен че подпомагат близките си, успяват и да задържат младите хора от емиграция“, поясни Евелина Славкова.

Снимка: ЕПА/БГНЕС„Това са един вид социален инвеститор. А също и още един акцент за младите хора – част от тях обаче имат и липса на контрол от страна на родителите и последствията са пагубни – тези деца не завършват училище, не се развиват. Те получават добра сума от своите родители от чужбина и не искат и да работят, защото едни 500 евро им стигат, те не искат да работят за минимална работна заплата, но пък стават и маргинални личности.“

Има и друга група емигранти, които заминават заради по-добрите условия на живот и стандарт.

Според изследването само 6 на сто биха емигрирали заради политически причини.

„27 на сто пък казват, че не заминават в чужбина заради близки, а 19 на сто не намират отговор в нито една от посочените в изследването причини, а те са много. Обясняваме си го с това, че става дума за чисто емоционални причини като - "възрастен съм", "не искам да живея на друго място" и "други причини",  каза още Славкова.

"Във връзка с обучението на децата зад границата и желанието на родителите децата им да учат там, защото е по-престижно, 56 на сто от хората казват, че тези, които са завършили в чужбина, имат по-добра възможност да се реализират в България, докато тези, завършили тук, имат по-малка възможност за реализация, тоест престижът на чужбина продължава да съществува", коментира Евелина Славкова.  

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна