Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки четвърти българин е обмислял възможността да емигрира

31 процента от българите считат, че сънародниците ни в чужбина са по-щастливи

Снимка: rctrend.bg

Всеки четвърти българин е обмислял емиграция. Според 71% обаче животът в чужбина не е лесен, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". По-голяма част от анкетираните смятат, че работата и образованието в чужбина дават по-добри шансове за реализация. 41% отговарят, че имат роднини в чужбина.По-често сродници в чужбина имат живеещите в селата, спрямо тези в други населени места на страната.

27% от хората с роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. Основната част от очакващите "емигрантски пари" са на възраст над 60 години. 80% от получаващите такава помощ посочват, че не могат да се справят без нея. Една трета от подкрепените финансово казват, че биха заминали в чужбина, ако не получават средства от близките си в чужбина. Това важи в голяма степен за най-младите.

Според 61% от анкетираните, роднините им са заминали заради икономическото положение в България. Сред причините самите те да не заминат отговарящите посочват семейството и близките си - 27%, а 13% - добрата си реализация тук.

Близо ¼ от запитаните имат познат или роднина, който се е завърнал в родината с намерение да живее постоянно в България.

Социалният изследовател Евелина Славкова очертава две основни психологически рамки по отношение на емиграцията. От една страна битува чувството, че тези хора са "прокудени" от България, търсещи препитание извън страната.От друга страна е престижът на чужбина.

Животът и образованието в чужбина се приемат за някаква сигурна гаранция за по-добро бъдеще, в което често се възпитават децата и е част от втората психологическа рамка, посочва Славкова.Очертава се тенденция, че финансовата подкрепа от чужбина задържа у нас хората, особено по-младите, които иначе биха заминали в странство и същевременно е особено ценна за възрастните хора тук. В това се корени и един от травмиращите психологически ефекти на българската емиграция - да гледат възрастни хора в чужбина, а не собствените си родители - отбелязва анализаторът Евлна Славкова, цитирана от БТА.

Още от категорията

Отрицателен PCR тест за влизане във Франция от 24 януари

Франция въвежда изискване за наличието на отрицателен PCR-тест за всички граждани от европейското пространство, включително и от България, които влизат на нейна територия.  Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на..

обновено на 23.01.21 в 19:24

Норвегия затваря напълно Осло и още 9 общини

Норвежкото правителство реши да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия „британски“ щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел..

публикувано на 23.01.21 в 15:20

В Бургаско реставрират православен храм на 130 години

130-годишният храм "Св. Троица" в бургаското село Извор ще бъде изцяло реставриран, информират от Община Бургас. С 30 000 лева през миналата година е изграден покривът и е обновена камбанарията.  Предстои да бъде демонтирана и реставрирана..

публикувано на 23.01.21 в 12:02