Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитър Божилов: Ще премахнем 71 гаражни клетки в "Стрелбище"

Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“
Снимка: Ани Петрова
Столичната община започна премахването на незаконни гаражи в няколко столични района, сред които е и район "Триадица". На първо време предстои да бъдат премахнати 71 гаражни клетки в квартал "Стрелбище", но местната администрация смята да премахне всички такива постройки във времето, заяви пред Радио София кметът на район "Триадица" Димитър Божилов:

"С годините тези гаражи са се настанили трайно в квартала, като голяма част от тях не се използват по предназначение. Те пречат на оптимизирането на пространството - да се паркират повече автомобили или заетите места да си възвърнат статута на зелени площи. В момента е предприета законовата процедура, като са разлепени уведомления. Целта на местната администрация е до есента целият процес по премахването на клетките в "Стрелбище" да е приключил. "

Димитър Божилов заяви, че ще се търси разбирането на гражданите за липсата на законосъобразност по отношение на гаражните клетки, както и как ще се използват освободените терени. Той изтъкна, че притесненията на гражданите от ново строителство са неоснователни, тъй като терените са отредени или за зелени площи, или за улична регулация или за обществен паркинг.

Божилов коментира и въвеждането на зелена зона в кв. "Иван Вазов" от 1 януари, като обясни, че много хора са дали положителни отзиви за премахването на паркирали в тревата автомобили и освободените тротоари. Той добави, че през пролетта ще бъде извършена и процедурата по начертаването на паркоместата и поставянето на колчета, ще бъдат изчистени и останалите незначителни проблеми. От друга страна в кв. "Стрелбище" предстои да се уточнят пространствата, които е възможно да бъдат превърнати в зелена зона. Именно премахването на гаражни клетки е едно от действията в тази насока.

Чуйте интервюто на Данаил Конов с Димитър Божилов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.