Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренареждане на партиите в Италия ще даде шанс на Драги

Пренареждане на политическите сили в италианския парламент, много от които в момента не подкрепят на глас Марио Драги, ще позволи на бившия ръководител на Европейската централна банка да състави работоспособно правителство, прогнозира икономистът Лоренцо Кодоньо. 

В сряда Драги бе натоварен от президента Серджо Матарела да състави нов кабинет, след като досегашният премиер Джузепе Конте не успя да задържи коалицията на Движението Пет звезди и Демократическата партия с партията Италия Вива.

В интервю за БНР Кодоньо, който  дълги години работи на висока позиция в италианското министерство на икономиката и финансите,  не изключи пренареждане на фракциите в парламента предвид обществения натиск върху политическите сили да се разберат за изразходването на 200 милиарда евро от европейския фонд за възстановяване от пандемията.

"Поради момента, в който тази криза настъпи, Драги въздейства върху ситуацията като метеор - той взривява равновесието между политическите сили. Предполагам, че през следващите дни ще видим някои изненадващи ходове - политици ще сменят партийната си принадлежност или цели партии ще имплодират, защото не знаят как да постъпят".

Кодоньо прогнозира, че мнозинството в "Пет звезди" - най-голямата формация в парламента, ще подкрепи мандата на Марио Драги. 

Ако все пак Драги не сполучи да състави кабинет негативната реакция на гласоподавателите и финансовите пазари е повече от сигурна.

"Това ще означава предсрочни избори, а ситуацията в момента е такава, че на тях вероятно ще надделеят крайната десница, популистите и евроскептиците", каза Лоренцо Кодоньо, ръководител на консултантската компания "Ел Си Макро Адвайзърс", за предаването "Събота 150".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна