Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Вили Стоянов: Следвайте мечтите си и се усмихвайте – животът е любов!

Снимка: БГНЕС

Велислав Стоянов е един от най-добрите съвременни джаз тромбонисти в България. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската музика.

Вили Стоянов, внук на композитора Йосиф Цанков, е Главен герой в "Нашият ден". Той разказва за своя дядо, за музикалните търсения и за новите си проекти. 

Вечер или сутрин 

"Както казва съпругата на моя близък приятел Михаил Йосифов, "Вие вечер живеете музиканти, а сутрин ставате рано като войници". За мен сутрините са нещо изключително важно, защото тогава гледам да свърша максимално много работа. Някъде около студентството приключи и късното ставане. А когато се появи и първото ми детенце, вече преди 15 години, ранното ставане стана нормално."

За Йосиф Цанков и за проекта „Среща с деди Йожи”

"Изпълнен съм с възхита и с благодарност към БНР и всичките му редакции, защото вие може би останахте последният стожер на качествена българска култура и журналистика. "Среща с деди Йожи" е последният ми проект, но той е и начало, защото по презумпция е албум, който трябва да пребъде във времето. Освен албума направихме и една много красива джазова програма по музика на дядо ми във вариант секстет/октет. "

Нов проект

"В процес съм на създаване на нов диск – различен. В него ще има и пеене. Отделно вървя към приключване на една програма "20 миниатюри" по музика на Йосиф Цанков за 4 тромбона – по-скоро в областта на камерната музика. Замислил съм и още проекти..."

Мисия

"Решил съм да посветя от тук нататък живота си на това да свиря и нося, образно казано, музиката на дядо ми навсякъде. Осъзнах колко много си заслужава това и колко ми е липсвала тази негова юношеска романтика, чистота и вълнението, които се съдържат във всяка негова музика. В този проект ще участва и правнучката на Йосиф Цанков – дъщеря ми, която също се казва Йосифа."

Вили Стоянов отправи своето послание: "Има една фраза, която много харесвам – "Мина през живота като кораб с издути платна". Пожелавам на всички да са здрави и да следват мечтите си. Това може и да е клише, но по-хубаво от това да следваш мечтите си, за да осмислиш живота си, няма. И това обезсмисля всички проблеми. Следвайте мечтите си и се усмихвайте – животът е любов!"

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – БГНЕС

Йосиф Цанков е български композитор, създал повече от 500 музикални произведения. Автор е на оперетна, инструментална, танцова, филмова и театрална музика, шлагери, както и на поп песни. Йосиф Цанков е и сред основателите на Националното радио, по негови идеи са реализирани музикалните и детски радиопредавания. Поколенията го помнят с песни като „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Облаци“, „Море на младостта“, „Песен за София“, „Повей ветре“, „Вместо сбогом“, „Твоята китара“, „Керванът“  и много други.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна