Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство иска от пристигащите по 2 Covid теста за 10 дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От всички пристигащи в Обединеното кралство ще се изисква да правят по два теста за коронавирус по време на задължителната им 10-дневна карантина в опит да се предотврати разпространяването на нови щамове на вируса от чужбина. 

Това е една от новите мерки, които официално ще бъдат обявени днес по-късно от британското правителство. 

От министерството на здравеопазването заявиха, че новите мерки ще осигурят допълнителна ниво на защита срещу новите щамове и ще направят по-ефективно проследяването на новите случаи на зараза. 

Мерките влизат в сила от 15 февруари. Тестове ще бъдат изисквани на втория и осмия ден от 10-дневната карантина. Те ще бъдат заплащани от пътниците. Само при отрицателни тестове след десетия ден хората ще могат да напускат местата си на самоизолация. 

Всичко това към вече оповестеното изискване пътниците да преставят отрицателен тест при влизане, направен не по-късно от 72 часа преди тръгване. Пристигналите без тест ще бъдат глобявани 500 паунда. 

Освен това от 15 февруари британски и ирландски  граждани, пристигащи от 33 държави от така наречения „червен списък“, предимно от Южна Америка и Африка, ще бъдат карантинирани за 10 дни по хотели пак срещу заплащане от тяхна страна и под охрана. 

Тази сутрин министърът на околната среда Джордж Юстъс заяви за Би Би Си, че министрите са обсъждали пълно затваряне на британските граници, но в крайна сметка са решили само да затегнат мерките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна