Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: Горд съм от поведението на състезателите ни в Иран, световният елит идва в София на 6 и 7 март

Световни сили в таекуондото ще участват в осмото издание на ранкинговия турнир „Рамус София Оупън“, който ще се проведе на 6 и 7 март в столицата.

„В турнира ще участват и националите на Иран. Те пристигат на 2 март заедно с нашите състезатели. В София чакаме големи звезди. Ще дойдат дори такива, които вече са се класирали за Олимпийските игри. Те ще спечелят точки и това ще им даде възможност да се изкачат в световната ранглиста. Това ще ги постави в по-добра позиция при теглене на жребия за Олимпиадата“, сподели специално за БНР президентът на Българската федерация по таекуондо (олимпийска версия) Слави Бинев.


От другия край на света пристигат националните отбори на Мексико, САЩ, Иран, Египет, Йордания, Казахстан и още много други, в които се отличават имената на олимпийски и световни шампиони. Сред тях са такива елитни състезатели като Мария Еспиноза (Мексико), която има пълен комплект олимпийски медали – злато от Пекин (2008 г.),  бронз от Лондон (2012 г.) и сребро от Рио (2016 г.), и Джейд Джоунс (Великобритания) – златна медалистка от Олимпийските игри в Лондон ( 2012 г., и Рио де Жанейро ( 2016 г., както и шампионка от олимпийските игри за младежи и девойки през 2010 г.  в Сингапур.


Вече втора седмица националният ни отбор по олимпийско таекуондо е на лагер в Иран. Там българските състезатели, водени от наставникът Фарзад Золхадри, се подготвят с едни от най-титулуваните спортисти.

„Изключително професионално е организиран този лагер в Иран. Момчетата тренират по два, дори в някои дни и по три пъти на ден. Мисля, че когато се върнат в България, те ще бъдат на едно много различно ниво. По време на лагера създателите ни бяха включени в единствената в света професионална лига по таекуондо. Бяха част от супер отборите там. В първата битка, от пет човека, само Влади Далаклиев успя да запише победа. Във втората – Александър Джорджев победи една от звездите на Иран, и то с технически нокаут.


Даниел Ладжев също се представи фантастично. Кристиян Златев, който е малко пълен, играе в тежка категория, направи страхотна битка. Загуби, но показа класа, която никога не съм виждал преди това. Не можах да повярвам как се случиха нещата. Нашите момчета ги победиха със самочувствие, с изключителна техника, със самоувереност, със спокойствие. Бях толкова горд от тяхното поведение", разказа още Слави Бинев, след като се завърна от Иран, където посети лагера на националите.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна