Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орцево, Велийца и широките небесни двери

7
Снимка: Сдружение Байкария

Има няма двеста души,
мъничко ни е селцето,
в планината то се гуши
и лежи ми на сърцето.
                       Исмаил Али

Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските поляни и усойните долове се редуват с борови гори, а въздухът и слънцето са изобилни, небето тук е по-синьо и е по-близо.


Орцево и околните села не са труднодостъпни, въпреки надморската височина до тях има хубав път. Поминъкът в района обаче не е разнообразен и изобилен, и това е предпоставка за обезлюдяването на селата около близкия връх Велийца. Орцево и местните хора са открити от сдружение Байкария, и оттогава всички те с общи усилия работят за това тази красива и дъхава част от Родопите да се срещне със света и да се оживи. И това безспорно се случва.

Исмаил Али, начален учител в Орцево, с надежда разказва за младите, които се завръщат в селото, за къщите за гости и за закритото училище, което някой ден отново ще приеме своите ученици. И всичко това благодарение на едно смело начинание, направено с дарения и доброволчески труд.


От няколко месеца малко под връх Велийца функционира заслон Велийца, за да приюти всеки гост на планината и на района, както и местните хора. Построяването му е плод на общи усилия на хората в околните села заедно със сдружение Байкария и един от създателите му – Васил Тодев. Сградата е вдигната при няколко поредни доброволчески кампании, а за построяването ѝ разказват Емилия Зафираки, доброволец в инициативата, Васил Тодев от сдружение Байкария, и Исмаил Али, който освен учител е и поет, възпяващ планината и родното си място.

Чуйте в звуковия файл за Орцево, Велийца и за енергията, която събира смелите и дръзновени хора.


Снимки: Сдружение Байкария и Зорница Гъркова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна